La plecarea peste hotare, am nevoie de procura sau nu?

14 iulie 2018 272

Bun ziua! Am trait in concubinaj, nu am fost casatoriti oficial si am un copil in varsta de 6 ani. Nu locuim impreuna deja de 4 ani, dar in certificatul de nastere al copilului este indicat numele tatalui si copilul ii poarta numele. La plecarea peste hotare, am nevoie de procura lui sau nu? Plecarea e temporara.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna,
Dacă plecați pentru o durată nu mai mare de 90 zile nu aveți necesitate de declarație autentificată notarial, dacă plecați pentru mai mult de 90 zile aveți necesitate de declarație autentificată notarial eliberată de tatăl copilului.

Vedeți mai jos art. 1 alin. (2) - (6) ale Legii cu privire la ieşirea... mai detaliat şi intrarea în Republica Moldova Nr. 269 din 09.11.1994 ce prevede următoarele:
(1) Cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi intra în Republica Moldova în baza paşaportului, iar apatrizii, refugiaţii şi beneficiarii de protecţie umanitară - în baza documentului de călătorie, eliberate de organele competente.
(11) Cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de domiciliul sau reşedinţa acestora, apatrizii şi cetăţenii străini cu drept de şedere permanentă sau provizorie în Republica Moldova care se află în străinătate şi nu sînt în posesia unui document de călătorie valabil pentru revenirea în Republica Moldova au dreptul de a intra în Republica Moldova în baza titlului de călătorie eliberat de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Republicii Moldova. Modul de solicitare şi de eliberare a titlului de călătorie, precum şi forma, conţinutul şi termenul de valabilitate ale acestuia se stabilesc într-un regulament aprobat de Guvern.
(2) Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie.
(3) Minorii (elevii şi studenţii) care au împlinit vîrsta de 14 ani şi sînt înmatriculaţi la studii în instituţii de învăţămînt din alte state, la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, prezintă actul de înmatriculare la instituţia de învăţămînt respectivă şi declaraţia eliberată de unul dintre părinţi, autentificată notarial, care conţine consimţămîntul acestuia pentru ieşirea şi intrarea minorului în Republica Moldova, cu indicarea ţării de destinaţie, scopului călătoriei, perioadei de aflare a minorului în ţara de destinaţie, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare. Declaraţia este valabilă pe o perioadă de un an de studii.
(4) În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare.
(6) Modul de intrare pe teritoriul altui stat este reglementat de legislaţia acestuia.

Accesînd link-ul de mai jos vedeți legea:
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=311638

15 iulie 2018