Salut. Un cuplu, nefiind casatoriti, au un copil de 14 luni. Numele de familie al copilului este al tatalui. Ambii lucreaza peste hotare in tari diferite, copilul a ramas in grija bunicii (mama mamei copilului). Acum tatal ameninta ca peste o luna pleaca in MD si isi va lua copilul. Ce trebuie sa faca mama copilului ca acesta sa ramina in intretinerea ei? Din motive ca tatal nu a contribuit material din momentul despartirii (deja 3 luni), mama copilului a fost nevoita sa plece la munca peste hotare. Merci anticipat!
Igor Brinișter
Bună Dna Mariana
Pretinsul motiv ca tatăl nu ar fi contribuit nu constituie temei de a solicita stabilirea domiciliului cu mama, cu atât mai mult ca cele invocate trebuie probate.
De altfel, având în vedere faptul că minorul a împlinit vârsta de 14 ani acesta este în drept ca de sine stătător... mai detaliat sa își alegea cu care dintre părinți vrea sa locuiască.
Iată ce prevede in acest sens Codul familiei:
Articolul 63. Domiciliul copilului minor
(1) În cazul cînd părinţii locuiesc separat, domiciliul copilului care nu a atins vîrsta de 14 ani se determină prin acordul părinţilor.
(2) Dacă un atare acord lipseşte, domiciliul minorului se stabileşte de către instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de interesele şi părerea copilului (dacă acesta a atins vîrsta de 10 ani). În acest caz, instanţa judecătorească va lua în considerare ataşamentul copilului faţă de fiecare dintre părinţi, faţă de fraţi şi surori, vîrsta copilului, calităţile morale ale părinţilor, relaţiile existente între fiecare părinte şi copil, posibilităţile părinţilor de a crea condiţii adecvate pentru educaţia şi dezvoltarea copilului (îndeletnicirile şi regimul de lucru, condiţiile de trai etc.)
(3) La determinarea domiciliului copilului minor, instanţa judecătoreasă va cere şi avizul autorităţii tutelare teritoriale în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiecăruia dintre părinţi.
La fel, în cazul în care unul dintre părinți dorește să ia cu sine copilul pentru a se stabili cu domiciliul permanent peste hotare urmează sa obțină acordul celuilalt părinte, acord care se exprimă sub forma unei declarații notariale după cum este prevazut și de art. 1 alin. (4) al Legii 269/1994cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova "În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare.".