Proces contraventional in temeiul art.78\1 CC

23 ianuarie 2019 26

Buna ziua. Va rog, ajutati-ma! Sunt divortat de pe data 3 septembrie 2018 din motivul infidelitatii din partea sotiei. Pe parcusul celor trei ani de casnicie, din partea mea am mai avut 2 incercari de divort. Avem imreuna doi copii minori. Cat a durat procesul de divort, fosta sotie a inscenat un teatru legat de violenta in familie. M-a acuzinduma ca am lovit-o, ceea ce n-a fost. A facut acest lucru pentru a-si spala obrazul, adica sa ma prezinte om violent, deoarece s-a ridicat si intrebarea cu stabilirea domiciliului copiilor. In acea zi, cand a facut teatrul cu violenta, a chemat politia si salvarea. Am fost audiati si eu si ea. Fosta sotie s-a plins ca in acea zi am batut-o cu picioarele si cu pumnii. Eu am dat explicatie ca asa ceva n-a fost. A fost trimisa sa-si scoata leziunele corporale, rezultatul fiind leziuni neinsemnate. Agentul constatator mi-a intocmit proces verbal, pe care eu nu l-am semnat si am decclarat ca nu sunt de acord cu el. Am ajuns in judecata si a fost prountata hotararea conform art.445 din Codul contraventional - neconsemnarea in procesul verbal cu privire la contraventie a datelor si faptelor indicate la art. 443 are ca efect nulitatea acestuia. A incetat procesul contraventional. Fosta sotie a atacat hotararea la Curtea de apel Chisinau. In ziua examinarii la Curtea de apel a fost prezent si agentul constatator. Acesta a declarat ca nu este de acord cu incetarea procesului contraventional. Dosarul a fost expediat la reexaminare. Intreabarea mea este: agentul constatator are dreptul sa procedeze in asa fel sau trebuie sa se conformeze la hotararea judecatorului. Daca a incalcat agentul, spuneti-mi cum poate fi tras la raspundere. Va rog frumos! Multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Buna ziua,
Dacă am înțeles corect, vă pot menționa că hotărârea instanței ppate fi atacată de către una dintre părti, astfel Curtea de apel fiind în drept să mențină hotărârea instanței de fond sau să transmită cauza la rejudecare.
Agentul constatator nu poate adopta o altă poziție decît cea enunțată, deoarece, s-ar... mai detaliat constata că acțiunile acestuia la etapa de constatare și întocmire a proceaului verbal au foat ilegale

25 ianuarie 2019