Putem cere ca niște concurenți sa-și schimbe denumirea, care este identică cu a noastră?

28 mai 2020 119

Buna ziua! Activăm pe baza de patenta de foarte mult timp. Toti acesti ani am fost cunoscuti sub un anumit nume. De ceva timp, in domeniul de activitate pe care o desfasuram a mai aparut cineva cu aceeasi denumire. Am discutat odata, insa persoana refuza sa schimbe numele. Intrebarea mea este: de vreme ce activam pe baza de patenta, putem insista ca acesti concurenti mentionati să-și schimbe denumirea? Din cauza ca activam sub acelasi nume, deseori apar confuzii. Tinand cont ca activam mai mult timp, avem prioritate in acest caz? Daca avem patenta, dar nu SRL, denumirea noastra este înregistrată oficial? Putem cere ca ei sa-și schimbe denumirea? Daca da, ce actiuni trebuie sa întreprindem? Multumim mult!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Victoria, bună ziua!

Cine „noi activăm” și „am fost cunoscuți”, ce fel de mod de afacere este asta?
Patenta se eliberează persoanei concrete nu unor scheme de afacere.

Pentru a ne putea expune cu privire la posibilitatea apărării Dvs cu presupusa încălcare din parte concurentului avem necesitate de a cunoaște toate detaliile, când... mai detaliat și cine a început să o folosească, când a apărut, este sau nu înregistrat dreptul asupra respectgivei mărci, denumiri și alte asemenea detalii.

Marca poate aparține și unei persoane fizice, important este să fie protejată de la bun început, altfel ulterior aveți probleme și pierdeți clientela respectiv segmentul de piață.

Accesați link-ul de mai jos și verificați este sau nu înregistrată deja această marcă și de către cine.
http://www.agepi.md/ro/content/m%C4%83rci

Succes.

29 mai 2020
Cristian Papanaga
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor

Victoria,

Eu înțeleg că dvs. dețineți doar patenta de întreprinzător și ați dobândit clientela utilizând o denumire, în continuare „denumire uzuală” care nu a fost supusă unei înregistrări / nu figurează în registrele de publicitate relevante (prin alte cuvinte, nu aveți o marcă înregistrată, iar conform legii cu privire la... mai detaliat patenta de întreprinzător, în patentă nu se indică o denumire, decât doar numele și prenumele titularului).

Între timp, a apărut un concurent care utilizează o denumire identică a celei uzuale folosite de dvs. Astfel, consumatorii sunt duși în eroare, cu atât mai mult - acesta desfășoară aceeași activitate.

Într-adevăr, sunt interzise acţiunile care sunt de natură să creeze confuzie. Legea cu privire la concurență le califică drept concurență neloială.

Totuși, „denumirea uzuală” nu are o protecție juridică. Respectiv, nu îi puteți cere concurentului, aplicând remediile juridice disponibile pentru astfel de cazuri, să renunțe la respectiva denumire.

Ce măsuri ați putea întreprinde?

I. Să aflați dacă concurentul dvs. activează sub o marcă înregistrată sau denumire care figurează în registrele de publicitate. Deoarece, dacă este o denumire neoficială pe care acesta o utilizează, vă înregistrați un srl sau marca comercială (cu condiția că nu există o marcă identică sau srl cu o astfel de denumire) și atunci concurentul va fi sancționat pentru crearea confuziei și obligat să renunțe la denumire.

II. Dacă (i) numele și prenumele titularului patentei de întreprinzător vă aduce clientelă, și (ii) nu există o altă denumire uzuală, iar (iii) concurentul utilizează numele și prenumele dvs., atunci șansele de a înlătura confuzia sunt foarte reduse, și pot fi considerate zero.

III. Dacă indicați detalii suplimentare, având în vedere cele de mai sus, calificarea situației dvs. ar putea fi alta.

29 mai 2020