As dori sa lansez o discutie intre specialisti. Cum credeti procedeaza legal, primaria mun. Chisinau atunci cind acorda terenuri in arenda pentru construcţii?
Poate oare fi eliberata autorizatie la constructie daca terenul este în locaţiune şi care vor fi relaţiile între proprietarul terenului - statul, şi proprietarul construcţiei?
Vasile Soltan
Bună ziua. Referitor la prima întrebare, există Regulamentul organizării concursurilor privind obţinerea dreptului de arendă şi a dreptului de proprietate asupra terenurilor în municipiul Chişinău. Obiect al concursului constituie fie dreptul de arendare a terenurilor din municipiului Chişinău, fie dreptul de obţinere în proprietate privată a terenurilor din municipiului Chişinău,... mai detaliat în urma vânzarii – cumpărării lor. Concursurile sînt organizate de catre Primăria municipiului Chişinău sau organizatorul desemnat de către Primărie. Pentru desfăşurarea concursului, Consiliul municipal Chişinău desemnează o Comisie de concurs. Organizatorul va publica în presa republicană sau în alte publicaţii, cu cel puţin 15 zile înainte de data desfăşurării concursului, comunicatul informativ privind desfăşurarea concursului. Pe parcursul a 10 zile bancare după semnarea procesului- verbal privind rezulatatele concursului de obţinere a dreptului de arendare, cumpărătorul varsă suma stabilită pentru achitarea dreptului de arendare a lotului procurat la contul indicat în comunicatul informativ. În termen de o lună de la data achitării de către cumpărărtor a sumei, Primăria municipiului Chişinău adoptă decizia respectivă privind darea în arendă terenului şi permiterea proiectării şi construirii obiectivului, în modul stabilit. După adoptarea deciziei, Primăria municipiului Chişinău, Direcţia funciară perfectează, în termen de o lună, contractul de dare în arendă a terenului şi-l prezintă, spre semnare, Primăriei municipiului Chişinău şi căştigătorului concursului, confom legislaţiei în vigoare. La momentul încheierii contractului, Direcţia funciară transmite cumpărătorului lotul de pămînt pe teren în prezenţa acestuia , care semnează procesul – verbal respectiv. Cîştigătul dreptului de arendare la concurs are dreptul primordial la prelungirea contractului de arendare funciară.
Trebuie menționat că scopul dării în arendă constituie amplasarea obiectivelor de menire social-culturală, locativă, industrială etc., în baza unor proiecte arhitecturale şi urbanistice, cu indici calitativi de performanţă , întru perceperea resurselor suplimentare pentru realizarea programelor social-economice, atragerea investiţiilor (inclusiv străine) în construcţie şi economia naţională, realizare Planului urbanistic general de dezvoltare a municipiului, precum şi formarea pieţei funciare în municipiului Chişinău;