Salarizarea paznicilor din institutiile bugetare

27 iunie 2017 187

Vrem sa stim cum corect se salarizeaza un paznic din institutiile de invatamint si anume zilele de repaos sau cele de sarbatoare nelucratoare? Daca se poate si un exemplu.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună Veronica,

Trebuie să specificați dacă Contractual individual de muncă prevede că salariul este calculate pe unitate de timp,oră sau zi.

Conform art. 100 din Codul Muncii se permite ca paznicii să lucreze 12 ore, urmate de o perioadă de repaus de cel puţin 24 de ore.

Reieșind din prevederile HG... mai detaliat nr. 381 di 13.04 2006 „ Cu privire la condițiile de salarizare a personalului din unitățile bugetare”, programul complet de lucru constituie în medie 169 ore pe lună.
Din conținutul art.111 alin. (1) din Codul Muncii decurge că în R. Moldova zilele de sărbătoare nelucrătoare se acordă cu plata salariului mediu pentru salariații care sînt remunerați în acord sau pe unitate de timp – oră sau zi.

Din sinteza prevederilor art.128 alin. (1) și (2) al CM se rezumă că munca prestată în zilele de sărbătoare nelucrătoare este retribuită:
- Salariaților a căror muncă este retribuită în baza salariilor tarifare pe oră sau pe zi – cel puțin în mărimea dublă a salariului pe oră sau pe zi;
- Salariaților a căror muncă este retribuită cu salariu lunar – cel puțin în mărimea unui salariu pe unitate de timp sau a remunerației de o zi peste salariu, dacă munca în ziua de repaos sau cea de sărbătoare nelucrătoare a fost prestată în limitele normei lunare a timpului de muncă și cel puțin în mărime dublă a salariului pe unitate de timp sau a remunerației de o zi peste salariu, dacă munca a fost prestată peste norma lunară.

La cererea scrisă a salariatului care a prestat munca în zi de sărbătoare nelucrătoare, angajatorul poate să-i acorde o altă zi liberă care nu va fi retribuită.

27 iunie 2017