Subiect la tematica divort (MD/RO)

29 iunie 2017 41

X- cetăţean al RM s-a căsătorit cu Y- cetăţean al Romaniei. Căsătoria a fost înregistrată în Romania într-un anumit judeţ la oficiul de stare civilă, în anul 2015. Pe parcursul căsătoriei X şi Y nu au dobândit bunuri în comun şi nu au copii minori. Din motive întemeiate X şi Y doresc să divorţeze, acordul fiind al ambilor soţii. La moment X se află în RM, iar Y în Romania, nelocuind împreună deja de 1 an.
Întrebari: 1.Poate oare X să divorţeze de Y fără ca să plece în Romania ? 2.Dacă este posibil care este procedura? 3. Cât timp este nevoie pentru a desface căsătoria şi ce organ are asemenea împuterniciri? 4. Este oare taxă de stat pentru asemenea acţiune, dacă da care este suma necesară? 5. Pot să împuternicesc un avocat prin mandate pentru a efectua aceste acţiuni ?
Mulţumesc anticipat!

Jurist comments 1

Download discussion
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna ziua!

1. Poate oare X să divorţeze de Y fără ca să plece în Romania ?
Raspuns. Da, poate. (Aceasta concluzie se desprinde din prevederile art.27 alin.2 din Tratatul dintre RM si RO privind asistenta juridica in materie penala si civila).

2.Dacă este posibil care este procedura? 3. Cât timp este nevoie... mai detaliat pentru a desface căsătoria şi ce organ are asemenea împuterniciri?
Raspuns. Deoarece nu aveti copii minori impreuna si nu dispuneti de bunuri comune, casatoria poate fi desfacuta la OSC din RM. Pentru aceasta este nevoie de declaraţia comună a ambilor soţi privind divorţul in care sa specificati, printre altele, ca nu aveti copii minori comuni. Dacă cet. Romaniei nu poate sa se prezinte la OSC pentru a depune declaraţia de divorţ, dorinţa acestuia poate fi expusă într-o declaraţie separată. În acest caz, semnătura lui va fi autentificată de notar sau de persoana responsabilă din cadrul organului de stare civilă de la locul aflării acestuia. Divorţul se înregistrează în prezenţa ambilor sau a unuia dintre soţi, la expirarea termenului de o lună de la data depunerii declaraţiei.

4) Este oare taxă de stat pentru asemenea acţiune, dacă da care este suma necesară?
Raspuns. Conform Legii cu privire la taxa de stat, pentru înregistrarea desfacerii căsătoriei cu acordul comun al soţilor care nu au copii minori taxa de stat este de 500%, adica 100 lei.

5. Pot să împuternicesc un avocat prin mandate pentru a efectua aceste acţiuni ?
Raspuns. Puteti elibera o simpla procura, avand in vedere ca OSC este competent sa desfaca casatoria in cazul dstra. Nu aveti nevoie sa fiti reprezentata in fata instantei de judecata.

Cele bune!

Cu respect,
Copetchi Stanislav

29 iunie 2017