Valabilitatea permisului auto, dupa virsta de 65 ani

5 noiembrie 2016 46

Buna ziua. Potrivit pct. 9 din Hot. Guv. nr. 1452 din 24.12.2007, pentru aprobarea Regulamentului cu privire la permisul de conducere, organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi condiţiile de admitere la traficul rutier, pentru persoanele ce au atins vârsta de 65 de ani, valabilitatea permisului de conducere va fi confirmată o dată la 3 ani prin efectuarea examinării psihofiziologice şi medicale ce atestă aptitudinile de conducere a autovehiculelor din categoriile/ subcategoriile respective.
1. Spuneti va rog, este aplicabila prevederea legala sus-mentionata in privinta conducatorilor auto ce au permise de conducere eliberate pe termen nelimitat (nedeterminat)?
2. Daca este aplicabila norma legala mentionata supra la toti conducatorii auto, ce trebuie sa intreprinda conducatorul auto ce a atins virsa de 65 ani, pentru a avea dreptul de a conduce mijlocul de transport si in continuarea, ca valabilitatea permisului de conducere sa fie extinsa.
3. Se elibereaza un nou permis auto, pe un termen de valabilitate de 3 ani?
4. Conducatorul auto, care a trecut de 65 ani, dar nu a efectuat prelungirea permisului de conducere, poate fi sanctionat contraventional deoarece nu a trecut controlul medical, respectiv nu a fost prelungita valabilitatea permisului de conducere?

Jurist comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua,
1. Aceasta norma este aplicabila tuturor detinatorilor de permise de conducere, indiferent de termenul de valabilitate al permisului.
2. Aceasta norma se refera la necesitatea reconfirmarii aptitudinilor fiziologice de a conduce autovehicole, si nu a aptitudinilor practice/teoretice. Respectiv, persoana care a implinit virsta de 65 de ani trebuie sa treaca... mai detaliat examenul medical specific pentru conducatorii auto, si sa obtina un Certificat medical si un Certificat de examinare psihologica, care vor fi valabile 3 ani.
3. Se elibereaza un Certificat medical si un Certificat de examinare psihologica, care trebuie detinute si prezentate impreuna cu permisul, la un eventual control al ofiterilor de patrulare. Permisul detinut ramine a fi valabil.
4. Daca valabilitatea permisului nu va fi reconfirmata in modul corespunzator, aceasta situatie poate fi tratata ca lipsa a permisului de conducere. Respectiv, persoana poate fi sanctionata contraventional in baza art. 231 alin. (2) Cod Contraventional. (cu toate ca personal, consider ca mai corecta ar fi aplicaraea art. 232 alin. (1) Cod Contraventional)

7 noiembrie 2016