Am fost telefonat de către un angajat al MAI cu privire la faptul ca in data de 18 mai am lovit un autoturism parcat. Personal, nu am simțit lovitura, deoarece a fost una foarte nesimnificativa, făcută de altfel atunci când am dat in spate și am atins cu partea laterala/spate. Am fost chemat la politie și mi s-a aplicat o amenda contravenționala in valoare de 500 lei. Am sunat proprietarul autoturismului pe care l-am acroșat și acesta cere suma de 3.000 lei, suma care nu justifica deloc paguba materială produsă de mine, astfel de paguba se ridica la maxim 2.000 lei. In caz ca nu-i achit respectivului suma, care pot fi consecințele pe lângă acelea ca respectivul sa mearga la firma de asigurări cu constatarea de la poliție? Mi se poate confisca permisul pana la decizia instanței de judecată având de baza ca principiul prezumției nevinovăției pana la momentul pronunțării hotărârii și dacă mi se poate confisca chiar și de instanța de judecată, având in vedere ca nu am văzut ca lovisem o alta mașina?
Vitalie Onofrei
Buna ziua
În partea ce ține de parasirea locului accidentului
Articolul 243. Părăsirea locului în care s-a produs accidentul rutier
(1) Părăsirea de către persoana implicată în accident rutier... mai detaliat a locului în care s-a produs accidentul ce a cauzat consecinţele prevăzute la art.242 alin.(1), dacă fapta nu constituie infracţiune, cu excepția accidentului rutier documentat prin procedura de constatare amiabilă a accidentului, prevăzută de Legea nr. 414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule,
[Art.243 al.(1) dispoziția modificată prin LP16 din 15.02.19, MO86-92/08.03.19 art.146; în vigoare 08.03.19]
se sancţionează cu amendă de la 40 la 50 de unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de la 7 la 10 zile.
Actualmente asemenea contravenții se soluționează prin aplicarea de amenzi și lipsirea de dreptul de a conduce, totuși fiți prezent la soluționarea cauzei în instanță.
Cît privește despagubirea, situația e de genul că compania de asigurări este obligată să achite pentru prejudiciu cauzat, însă va avea drept de regres față de dumneavoastră, adică va scoate banii achitați de la dumneavoastră.
Vedeți legea RCA art.29
Articolul 29. Acţiunea de regres
Asigurătorul are dreptul să înainteze acţiune de regres persoanei răspunzătoare de producerea pagubelor atunci cînd:
e) contrar prevederilor legale care reglementează circulaţia rutieră pe drumurile naţionale şi cele locale, persoana răspunzătoare de producerea accidentului a părăsit locul lui;