Bună ziua. As vrea sa vă rog să mă ajutați în acest caz. Soțul a făcut un accident pe traseul Ialoveni-Hincesti: un pieton în stare avansată de ebrietate a traversat strada neregulamentar. Sotul s-a oprit si i-a oferit ajutor. Soțul a făcut la moment testul de alcoolemie și nu avea nimic. Acum am fost chemați la poliție și i-au adus la cunoștință rezultatele expertizei medico-legale. Și au spus ca îl vor judeca după art. 264 alin. 3 Cod Penal. Sotia pietonului ma suna si-mi cere bani, ca traiesc greu. Ce putem face mai departe, la ce să ne așteptăm? Va rog mult, ajutați-ne! Mulțumesc.
Arsen Saruhanean
Bună ziua! Cînd merge vorba despre alin.(3) al Articolului 264 din CP al RM vorbim despe încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare care a provocat - a) vătămarea gravă a integrităţii corporale... mai detaliat sau a sănătăţii; sau lit.b) decesul unei persoane. Cum înțeleg, în cazul soțului Dvs. merge vorba despre cauzarea părții vătămate a vătămărilor grave a integrităţii corporale sau a sănătăţii prin încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport. Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani (pedeapsa principală) cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport(pedeapsa complementară de la 14.12.2018, dar pînă la această dată - cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de pînă la 4 ani).
1) Trebuie să găsiți un avocat bun, care o să apere soțul Dvs.
2) Este important ca să indicați în cerere, cît și să spuneți în instanța de judecată despre toate circumstanțele importante: despre faptul că soțul era treaz, că s-a oprit și a oferit ajutorul, despre faptul că pietonul a fost în stare de ebrietate și în această stare a traversat neregulamentar strada, precum și momentul foarte important - ca avocatul, cît și soțul să convingă judecătorii că din cauza apariției bruste(subite) a unui pieton beat pe drum, soțul nu avea posibilitatea să întreprindă măsuri ca să-l stopească automobilul.Însă cînd a văzut pe persoana a încercat să-l dă în altă parte automobilul, dar nu a reușit, nu s-o primit, fiindcă era tărziu - pietonul foarte repede a trecut(a sărit) peste drum.. Trebuie să spuneți numai adevărul. Ar fi bine dacă la materialele cauzei o să anexați Caracteristica soțului de la locul de muncă sau de la vecini sau de la alte persoane (descrierea detaliată a personalității).Sunt importante foarte multe detalii, cu c are o să vă ajută avocatul.
Ce ține de bani. Trebuie să primiți documente medicale, bonuri de plată pentru servicii medicale prestate în legătura cu acest accident rutier de la partea vătămată ca să fie posibil de apreciat mărimea daunelor. De obicei, partea vătămată spune suma, procurorul susține această sumă și învinuiește persoana, iar în final numai instanța de judecată stabilește vinovăția și suma necesară pentru repararea prejudiciului cauzat.
Însă, va fi bine ca să mergeți prin procedura simplificată, recunoșterea vinovăției, căința sinceră, ca să dovediți ca fapta a fost săvîrșită din imprudența și mai mult de vina părții vătămate și prin documente scrise o să dați bani ca să recuperați dauna cauzată, dar numai în schimbul ca partea vătămată să scrie că niciodată nu va avea pretenții și nu o să dorească ca persoana(soțul Dvs.) să fie condamnat. Și într-un așa fel o să puteți ce cereți instanței aplicarea Art.90 CP al RM ce presupune condamnarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.