Accident rutier în parcare

25 ianuarie 2023 3

Bună ziua. O șăferiță mi-a lovit mașina care era parcată în curtea blocului lângă bordură. Doamna în cauză susține că nu a văzut mașina mea și când a intrat în curbă nu a încăput, deoarece mașina ei este mare. Prin urmare, refuză să-și recunoască vina. Ce pot face în această situație?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Victoria.
În cazul în care accidentul rutier nu este constatat amiabil atunci anunțați poliția pentru ca ei să stabilească cine se face vinovat, dumneavoastră pentru că ați parcat mașina creând obstacole la deplasarea altor vehicole sau celălalt șofer pentru că nu a respectat distanța.

Prevederile codului contravențional:

Articolul 311. Constatarea... mai detaliat amiabilă a accidentului rutier
(1) Constatarea amiabilă a accidentului rutier se aplică în contravențiile prevăzute la art. 242 alin. (1), în cazul în care în accident sînt implicate două vehicule, accidentul fiind soldat numai cu deteriorarea nesemnificativă a vehiculelor, fără cauzare de vătămări corporale victimei, iar proprietarii și/sau utilizatorii vehiculelor dețin, la data producerii accidentului, polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă sau certificatul de asigurare „Carte Verde” (în cazul vehiculului aflat în proprietatea sau utilizarea unei persoane asigurate în străinătate), valabile.
(2) Procedura de constatare amiabilă a accidentului rutier nu se aplică în cazul accidentului care s-a soldat cu vătămări corporale și/sau cu deteriorarea bunurilor (de exemplu, instalații rutiere, piloni, garduri, clădiri etc.), altele decît vehiculele implicate în accidentul rutier.
(3) Procedura de constatare amiabilă a accidentului rutier constă în completarea, semnarea și prezentarea de către conducătorii de vehicule implicați în accident a formularului „Constatare amiabilă de accident” către asigurător, conform prevederilor Legii nr. 414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de vehicule.
(4) Constatarea amiabilă a accidentului rutier înlătură răspunderea contravențională.

Articolul 242. Încălcarea regulilor de circulaţie rutieră soldată cu deteriorarea

bunurilor materiale ori cu cauzarea de vătămări corporale ușoare

(1) Încălcarea de către conducătorul de vehicul a regulilor de circulaţie rutieră soldată cu deteriorarea neînsemnată a vehiculelor, a încărcăturilor, a drumurilor, a instalaţiilor rutiere, a altor instalaţii sau a altor bunuri ori cu cauzarea de vătămări corporale neînsemnate victimei

se sancţionează cu amendă de la 18 la 24 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 5 puncte de penalizare.

(2) Încălcarea de către conducătorul de vehicul a regulilor de circulaţie rutieră soldată cu cauzarea de vătămări corporale uşoare victimei sau cu deteriorarea considerabilă a vehiculelor, a încărcăturilor, a drumurilor, a instalaţiilor rutiere, a altor instalaţii sau a altor bunuri

Articolul 238. Încălcarea regulilor de oprire şi neacordarea de prioritate
pietonilor şi altor participanţi la traficul rutier
(1) Oprirea în locuri interzise
se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale.
(2) Staţionarea sau parcarea în locuri interzise
se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.
(3) Neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor
se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.
(4) Încălcarea de către conducătorul de vehicul a dispoziţiilor prevăzute la alin.(1)–(3) care a generat o situaţie de accident de circulaţie
se sancţionează cu amendă de la 25 la 40 de unităţi convenţionale sau cu privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Regulamentul circulaței rutiere

69. Oprirea este interzisă:
c) pe platforma drumului în apropiere de curba periculoasă sau sfîrşitul rampei sectorului de drum, în cazul în care cîmpul vizual este mai mic de 100 m, cel puţin într-o direcţie;
e) în intersecţii şi la o distanţă mai mică de 15 m de la acestea;
h) în locurile în care, prin aceasta, devine imposibilă observarea indicatorului sau a semnalului semaforului;
i) în locurile în care vehiculul creează obstacole altor participanţi la trafic;

25 ianuarie 2023