Bunul imobil în caz de divorț

3 iulie 2017 56

A fost procurat un apartament de către soți în căsătorie cu cota parte 1.0 pentru ambii. Soția și cu 2 copii minori au viza de reședință aici. În caz de divorț, cum se se supune acest bun imobil regimului proprietății comune în devălmașie de către soți? Cum bunul imobil este împărțit ținând cont de copii?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Articolul 361 Cod Civil. Modul de împărţire a bunului proprietate
comună pe cote-părţi
(1) Împărţirea bunului... mai detaliat proprietate comună pe cote-părţi se face în natură, proporţional cotei-părţi a fiecărui coproprietar.
(2) Dacă bunul proprietate comună pe cote-părţi este indivizibil ori nu este partajabil în natură, împărţirea se face prin:
a) atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea unui ori a mai multor coproprietari, la cererea lor;
b) vînzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cotei-părţi a fiecăruia dintre ei.
(3) În cazul în care unui dintre coproprietari îi este atribuită o parte reală mai mare decît cota sa parte, celorlalţi coproprietari li se atribuie o sultă.
(4) Împărţirea se efectuează în modul stabilit de lege.
(5) Părţile reale stabilite de instanţă de judecată pot fi distribuite prin tragere la sorţi, după caz.
Articolul 26 Codul Familiei. Determinarea cotelor-părţi în proprietatea în
devălmăşie a soţilor
(1) La împărţirea proprietăţii în devălmăşie a soţilor şi determinarea cotelor-părţi din aceasta, părţile soţilor sînt considerate egale dacă contractul matrimonial nu prevede altfel.
(2) Instanţa judecătorească este în drept să diferenţieze cotele-părţi în proprietatea în devălmăşie a soţilor, ţinînd cont de interesele unuia dintre soţi şi/sau de interesele copiilor minori.
(3) La împărţirea proprietăţii în devălmăşie a soţilor, datoriile comune se împart între ei proporţional cotelor-părţi ce le-au fost repartizate.

In practica instanta va acorda prioritatea la modalitatea de partajare a bunului parintelui cu care a fost stabilit domiciliul copiilor !

3 iulie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

În termeni simpli, proprietatea în devălmășie care există acum, va deveni proprietate pe cote-părți, ceea ce înseamnă că soții vor deveni proprietari exclusivi ai cotei-parti atribuite.
Art. 361 Cod Civil reglementează situațiile de încetare a proprietății pe cote-părți, deci vă va fi de folos doar dacă ulterior împărțirii proprietății în... mai detaliat devălmășie, veți dori să atribuiți apartamentul unui singur soț.
Copiii ar putea constitui un motiv pentru instanta ca sa dispună atribuirea unui dintre soți a unei cote-părți mai mari decât 1/2

4 iulie 2017