Concediere în baza art. 86 lit. p) al CM RM

3 iulie 2019 153

Bună ziua. Spuneți-mi, vă rog, care este procedura de concediere în baza art. 86 lit. p) - încălcarea gravă, chiar şi o singură dată, a obligațiilor de muncă. În caz că angajatul a îndeplinit obligațiile de muncă eronat și clientul a refuzat să achite serviciul prestat. Din acest motiv se reține și salariul la toți angajații pentru o perioadă de 2 luni deja. Angajatorul trebuie să vină în adresa angajatului cu înștiințare oficială despre faptele comise și consecințele survenite? Ce dovezi trebuie anexate la întocmirea ordinului de eliberare conform art. 86 lit. p)? Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
***
In cazul art. 86 lit. p) Codul Muncii, procedura de concediere se rezuma la emiterea unui Ordin de catre angajator, care să conţină referire la articolul, alineatul, punctul şi litera corespunzătoare din lege (adica - art. 86 lit. p) Codul Muncii). Nu easte necesar un termen... mai detaliat de preaviz.
----
Atrageti, insa, atentia la faptul ca simplul refuz al clientului de a achita serviciul - nu constituie neaparat o ”abatere grava”, pentru care se justifica concedierea. Daca salariatul va contesta ordinul de concediere in instanta, sunt mari sanse ca instanta sa considere concedierea abuziva.
Trebuie sa puteti demonstra, eventual, ca in fisa de post a salariatului respectiv, exista obligatia respectiva. Si ca angajatul a incalcat in mod grav aceasta obligatie.

20 august 2019