Credite neachitate

8 iulie 2020 171

Am 3 credite neachitate in suma totala de aproximativ 40 mii dintre care circa 30 mii au fost achitate pana si dupa judecata. La moment, executorul solicita sa achitam suma de 22 mii (suma acumulata impreuna cu penalitati si cheltuieli de judecata). Din cauza ca sunt in concediu de maternitate, nu am toata suma. Maine este ultima zi pentru a achita, in caz contrar se vor deplasa la domiciliu pentru a face un proces-verbal (asa mi s-a comunicat). Mi-au scris mai devreme ca pot fi retinuta, conform art. 190 CP (escrocherie). Spuneti-mi, va rog, are rost sa achit acum suma de 6 mii lei, dupa care planific timp de o luna, maxim, sa achit restul sumei? Sau cum ar fi corect de procedat? Care sunt consecintele daca ei nu-mi mai dau timp pentru a gasi banii?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Buna
achitați cît dispuneți, cel putin nu vor fi calculate penalități din intreaga sumă.
escrocherie nu este, stați liniștită, este o formă de a vă speria și motiva, dacă o iau razna în continuare, depuneți o plingere.

Cît ține de sancțiuni, e posibil ca executorul să intervină către instanța de judecată cu demers... mai detaliat pentru aplicarea de sancțiune contravenționala doar în cazul in care va reuși să probeze faptul că vă eschivați de la plată, dacă faceți acum o plată, executorul nu va avea șanse.
Totuși poate să vă viziteze la domiciliu și să ridice bunuri pentru a le vinde.

Solicitați stabilirea unui grafic de plați

9 iulie 2020
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

D-na Olesea, de o dată vă comunic, DVS nu nimeriți sub art. 190 CP Escrocheria
(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei sau a mai multor persoane prin prezentarea ca... mai detaliat adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor (în cazul în care identitatea acestora este motivul determinant al încheierii actului juridic) actului juridic nul sau anulabil, ori dacă încheierea acestuia este determinată de comportamentul dolosiv sau viclean care a produs daune considerabile,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Escrocheria săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.
(21) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.
(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani. Asta e aberație din partea la toți participanții.

9 iulie 2020