Cum am putea sa facem document pe proprietatea procurata cu 15 ani în urmă fără contract de vînzare-cumpărare?

7 mai 2017 23

Am deținut 2 procuri de la foștii stăpâni de la care am procurat un teren și fundamentul casei. Pe strada dată erau încurcate numerele la case. Din acest motiv Primăria nu semna actele pentru a trece casa pe noi. Problema o cunoaște și Oficiul cadastral teritorial raional. A trecut termenul și la a 2-a procură, secretara de la Primărie ne cere altă procură. Foștii stăpâni sunt divorțați și sunt plecați din țară, nu avem nici o legătură cu ei. Problema o cunosc și alți 2 foști primari, și alți 4 foști cadaștri locali și raionali. Nimeni nu poate să ne ajute. Noi considerăm că din vina primăriei a trecut termenul la o procura, apoi la alta pe care Primăria le-a văzut, dar nu ne-au acceptat din cauza dezordinii cu numerele la case de pe stradă. Document de vânzare-cumpărare nu avem, procură nu știm de unde să luăm. Locuim așa din 2002. Ajutați-ne!!!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Intr-adevar, procurile respective la ziua de azi nu mai produc careva efecte juridice, avind in vedere expirarea termenului pentru care au fost acordate. Chiar daca situatia este cunoscuta de autoritatile pe care le-ati mentionat, acestea nu pot inregistra dreptul de proprietate in baza acelor procuri.
Despre ce fel de procuri este... mai detaliat vorba? Se mentioneaza in ele ca sunteti imputernicit sa inregistrati dreptul asupra imobilului dupa Dvs?
Aceste circumstante sunt importante, dat fiin urmatoarele:
Atita timp cit Dvs ati posedat, din anul 2002, asemanator unui proprietar bunurile respective - Dvs aveti dreptul sa deveniti proprietarul acestora la expirarea a 15 ani de la posedare.
Codul Civil prevede:
Articolul 332. Uzucapiunea imobiliară
(1) Dacă o persoană, fără să fi dobîndit dreptul de proprietate, a posedat cu bună-credinţă sub nume de proprietar un bun imobil pe parcursul a 15 ani, aceasta devine proprietarul bunului respectiv.
(2) Dacă un bun imobil şi drepturile asupra lui sînt supuse înregistrării de stat, dreptul de proprietate se dobîndeşte în temeiul alin.(1) din momentul înregistrării.
Articolul 335. Posesiunea necesară uzucapiunii
(1) Cu excepţia cazurilor expres prevăzute de lege, nu poate produce efecte juridice decît posesiunea utilă. Pînă la proba contrară, posesiunea este prezumată a fi utilă.
(2) Nu este utilă posesiunea discontinuă, tulburată, clandestină sau precară.
(3) Posesiunea este discontinuă atît timp cît posesorul o exercită cu intermitenţe anormale în raport cu natura bunului.
(4) Posesiunea este tulburată atîta timp cît este dobîndită sau conservată prin acte de violenţă, fizică sau morală, care nu sînt provocate de o altă persoană.
(5) Posesiunea este clandestină dacă se exercită astfel încît nu poate fi cunoscută.
(6) Posesiunea este precară cînd nu se exercită sub nume de proprietar.
(7) Discontinuitatea poate fi opusă posesorului de către orice persoană interesată.
(8) Numai persoana faţă de care posesiunea este tulburată sau clandestină poate invoca aceste vicii.
(9) Posesiunea viciată devine utilă îndată ce viciul încetează.

Parerea mea este ca Dvs intruniti conditiile legale necesare uzucapiunii, mai ales ca se pare ca tocmai s-a implinit si termenul necesar de 15 ani.
Pentru a realiza uzucapiunea, adresati-va in instanta de judecata de la locul aflarii bunului. Depuneti o Cerere de constatare a faptului uzucapiunii. Ca persoane interesate in proces (nu ca pirit) vor fi atrase cadastru si primaria. Cu hotarirea definitiva de constatare a faptului uzucapiunii, mergeti la cadastru si inregistrati-va dreptul de proprietate. Contractati un avocat, succes!

9 mai 2017