Buna ziua. Tatalui meu i-a fost oferit apartament de serviciu tatălui inca in anul 1999 de catre Calea Ferata a Moldovei. Aveau asa o regula ca daca ai mai mult de 10 ani lucrați oficial, casa iti rămâne. Acum vreo 3 ani in urma au permis privatizarea acestor apartamente, dar tata nu a facut nimic. Acum vrea sa-mi faca o procura ca sa ma ocup eu de privatizare. Cei de la CFM trebuie sa-mi elibereze mai multe acte necesare in vederea privatizarii. Persoana care trebuie sa se ocupe de aceasta se eschiveaza, inca din luna decembrie 2020 ne spune ca e bolnav de COVID si sa nu-l deranjam. Este clar ca doreste sa taraganeze procesul. Ce pot face? Nu pot nici sa replanific apartamentul cu 2 camere pana nu finalizez privatizarea. Unde sa ma adresez ca sa misc procesul din loc?
Mihail Grigoraş
Buna d-na Marina, eu vă orientez să vedeți și v-a fi o,kei și să stuieți ce spune Legea nr. 75 cu privire la locuințe Capitolul III
LOCUINŢELE DE SERVICIU ŞI FOLOSIREA ACESTORA
Articolul 21. Locuinţele de serviciu
... mai detaliat (1) Locuinţele de serviciu se acordă persoanelor şi membrilor familiilor lor dacă nu deţin o locuinţă în proprietate în aceeaşi unitate administrativ-teritorială la momentul încheierii contractului de locaţiune. Obţinerea de către persoană a altei locuinţe constituie temei pentru rezilierea contractului de locaţiune.
(2) Lista funcţiilor şi profesiilor ce oferă dreptul de a primi locuinţă de serviciu este stabilită de către Guvern, dacă legislaţia nu prevede altfel.
(3) Folosirea locuinţelor de serviciu se efectuează în temeiul contractului de locaţiune încheiat în condiţiile cap. VIII.
(4) Dacă după expirarea termenului de valabilitate a contractului de muncă raporturile de muncă între angajator şi locatar au fost prelungite prin alt contract de muncă, locatarului locuinţei de serviciu i se păstrează dreptul de a prelungi termenul de valabilitate a contractului de locaţiune pe durata noului contract de muncă.
(5) Încăperile locuibile finanţate din alte surse decît cele din bugetele de stat sau locale sînt incluse/excluse în/din locuinţele de serviciu prin decizie a organului respectiv al administraţiei publice locale sau centrale, la propunerea proprietarului locuinţelor.
(6) Locuinţele de serviciu pentru persoanele din sistemul naţional de apărare sînt administrate de către autoritatea administraţiei publice centrale competente, iar normele speciale de acordare a locuinţelor de serviciu acestor persoane se aprobă de către Guvern.
(7) Locuinţele de serviciu construite sau procurate din sursele bugetelor de stat sau locale nu pot fi înstrăinate sau trecute la alt tip de locuinţe.
(8) Norma suprafeţei locuibile pentru fiecare persoană în locuinţa de serviciu este egală cu norma stabilită pentru locuinţele sociale.
Articolul 22. Evacuarea din locuinţele de serviciu
(1) După expirarea termenului de valabilitate a contractului de locaţiune a locuinţei de serviciu, locatarul şi membrii familiei sale, precum şi foştii membri ai familiei trebuie să elibereze locuinţa în termen de pînă la 3 luni, în caz contrar ei urmează să fie evacuaţi pe cale judiciară.
(2) Nu pot fi evacuaţi în decursul a 3 ani din locuinţele de serviciu fără acordarea altei locuinţe persoanele care nu dispun de locuinţă pe teritoriul Republicii Moldova şi care:
a) au devenit persoane cu dizabilităţi severe, accentuate sau medii în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu;
b) au atins vîrsta de pensionare şi locuiesc singure în locuinţa de serviciu;
c) sînt membri ai familiei angajatului căruia i-a fost acordată locuinţa de serviciu şi care a decedat în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu;
d) sînt persoane singure care locuiesc împreună cu copiii minori.
(3) Persoanele care, în baza prevederilor alin. (2), vor continua să locuiască în locuinţele de serviciu după expirarea termenului de valabilitate a contractului de locaţiune a locuinţei de serviciu urmează să încheie cu proprietarul locuinţei un nou contract de locaţiune.