Am luat sub tutela o ruda de 13 ani, in urma decesului tatalui ei, ea mai avand inca 2 surori. Cea mai mare trebuie sa implineasca 25 curind, iar cealalta - 22 ani. Relatiile intre ele nu sunt de incredere, ba isi iau raspunderea asupra lor dar daca intervine vreun conflict - pot spune ca nu le mai trebuieste sora mai mica. Fetei mai mici pe care am luat-o sub tutela de la tata ii ramine casa, caci tatal i-a lasat-o ei si numai ei pentru ca doar ea a stat cu el, parintii fiind divortati si el a crescut o de la 3 ani (celelalte fete au trait si ele cu tatal o perioada, dupa care foarte rar au dat de stire), insa nu a lasat oficial nici un document care sa spuna ca apartine doar ei si nu surorilor. Acum e vorba sa-i dau surorii mai mari tutela cind ea va implini 25 ani. Ce ma ingrijoreaza de fapt este: poate sora mai mare, care va face tutela asupra fetei, sa vinda casa fara sa stie fata de 13 ani, ea neavind drept oficial de semnatura pina la 18 ani? Si daca poate, ce trebuie de intreprins pentru a impiedica ca fata sa nu ramina fara casa?
Vadim Taigorba
Bună ziua Diana.
Din câte înțeleg, tatăl fetei nu a lăsat testament. În așa caz, moștenirea va avea loc după regulile moștenirii legale, și anume casa, ca și restul bunurilor, vor fi moștenite în părți egale în primul rând de către moștenitorii de gradul I - părinții persoanei (dacă sunt în... mai detaliat viață), soțul și copii. În cazul dat, cele trei fete vor moșteni în egală măsură casa (adică, dacă nu mai există alți moștenitori de gradul I, fiecare va moșteni 1/3 cotă-parte din casă); casa nu va reveni doar fetei de 13 ani.
În ceea ce ține de posibilitatea vânzării casei: fata de 25 ani, dacă/atunci când devine tutore în privința fetei mai mici, nu va putea vinde cota-parte a acesteia din casă fără a obține acordul prealabil al autorității tutelare (autoritatea publică locală / primăria). Pentru a obține acest acord, va trebui explicată necesitatea vânzării casei și modul în care este urmărit interesul persoanei sub tutelă (fetei de 13 ani). În caz contrar, autoritatea tutelară nu va putea da acordul. Tot aici, întrega casă poate fi vândută doar cu acordul tuturor proprietarilor (care similar implică necesitatea obținerii acordului autorității tutelare).
Ca o măsură suplimentară, Dumneavoastră ați putea discuta în prealabil cu cei de la autoritatea tutelară pentru a-i preveni că există un astfel de risc.