De ce documente e nevoie pentru notar, la vanzarea cotei parte din SRL?

18 iulie 2019 43

Buna ziua. Suntem 2 fondatori si administratori al unui SRL, 50/50. Ce documente sunt necesare la notar, ca eu sa imi vând cota mea celuilalt fondator? Mulțumesc!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Buna ziua
Dece nu incepeți sa soluționați situația prin adresarea direct la notar? Notarul va intocmi actul de vinzare, acesta va va comunica și actele necesare.

18 iulie 2019
Valentin Ciuric
  • Avocat
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua! Domnul Dumitru,

Conform art. 32 alin. (1) din Legea cu privire la procedura notarială din 15 noiembrie 2018,
"(1) La autentificarea actelor de dispoziție, notarul verifică datele din Registrul de stat al populației, Registrul de stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali, Registrul de... mai detaliat stat al organizațiilor necomerciale, Registrul bunurilor imobile, Registrul garanţiilor reale mobiliare și alte registre de publicitate, după caz, ținute în formă electronică. Notarul certifică timpul preluării datelor din registrele de publicitate, ținute în formă electronică, cu anexarea, conform art. 57, a extrasului, pe suport de hîrtie, al informației preluate din registrul de publicitate, la dosarul actului notarial."

Astfel, persoanele care intenționează să înstrăineze un bun, în cazul dvs. cota parte din capitalul social, urmează să se adreseze la notar pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare.
Asociații trebuie să prezinte actele de identitate, iar notarul va accesa Registrul de stat al persoanelor juridice și va prelua informația despre societatea dvs., inclusiv despre cine sunt asociații și o va anexa la dosar. Deci, nu trebuie să obțineți de la ASP un extras din registrul de publicitate.
Vă recomand să analizați actul de constituire dacă există careva condiții pentru înstrăinarea cotei. Dacă nu există prevederi, atunci puteți să o vindeți liber celuilalt asociat.
De asemenea, asigurați-vă că, soția nu este împotriva acestei tranzacții. În caz contrar, există riscul de a fi contestat ulterior de către soție, în cazul în care celălalt asociat cunoștea despre împotrivirea soției dvs.

Cu respect,
Valentin Ciuric,
Tel.: 067 699 599

24 iulie 2019