De ce sunt obligata sa achit cheltuielile de executare executorului judecatoresc daca era pe nedreptate ?

12 martie 2018 4

In luna ianuarie mi-a venit scrisoare de la primarie de datorie pentru achitarea taxei pe garaj, nu era achitata fiindca chitanța nu imi venea. Imediat cum am primit scrisoare am plecat si am achitat datoria, dar din "greseala" primariei, am fost data in judecata pentru neachitarea sumei. Am venit la judecatoarea X, am prezentat bonul de plata, ea mi-a zis: deoarece totul e achitat, puteti pleca acasa ca totul va fi in regula si nu va mai deranjam. Am achitat doar 250 lei taxa de stat, cum mi-a explicat, pentru ca procesul de judecata deja era inceput.
Acum in martie, mi-o venit scrisoare cu Incheiere si Borderou de calcul a cheltuielilor de executare, unde e scris ca sunt obligata sa achit cheltuielile executorului judecatoresc în sumă de 1.000 lei, din care iarăși 250 lei taxa de stat, 500 lei onorariul judacatoresei X și restul taxelor incluse la care nu am participat.
ÎNTREBARE: De ce eu sunt obligată să achit aceste cheltuieli, pe când atunci m-a informat ca procesul se va închide, deoarece datoria eu am plătit-o? Din greșeala primariei am fost dată în judecată, apoi încă peste câteva luni trebuie să achit taxele care nu trebuiau să apară.

Jurist comments 1

Download discussion
Alexandru Ţurcan
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Se intampla des asemenea situatii.
Judecatorul si executorul judecatoresc nu au o contabilitate comuna.
Pentru inceput, trebuie sa vorbiti cu executorul si sa-i cereti anularea partiala sau totala a taxelor nejustificate.
De exemplu, daca ati platit odata 250 lei - nu trebuie sa mai platiti a doua oara.
In plus, probabil nu ati inteles... mai detaliat corect judecatorul cand v-a spus ce a spus, caci se pare ca el a dispus achitarea cheltuielilor de judecare (cele 500 lei).
Daca executorul refuza sa intre in situatie - s-ar putea sa fie ca unica cale sa fie rezolvarea acestei neintelegeri prin instanta de judecata.

16 martie 2018