Decadere din drepturi parintesti cu elemente de extraneitate

6 iulie 2017 66

Care este modalitatea de a convinge judecatorul ca tatal cetatean strain (italian) merita de a fi decazut din drepturi parintesti chiar daca am refuzat plata pensiei alimentare pe motiv ca procesul s-ar fi intins in timp fara a fi solutionat pozitiv (el nefiind deacord la plata sau mai bine zis nu-si executa obligatia de intretinere si nu participa nici intr-un fel la crestere si educatia copilului care la moment are 12 ani (6 ani locuiti in Moldova)). In baza acordului bilateral intre aceste 2 tari paratul a fost interogat, nu au fost transmise nici un fel de probe care sa confirme ca este prezent in viata copilului doar ca dinsul nu este deacord la decaderea din drepturi parintesti si el nu are posibilitate de a intretine copilul. Ca proba am testamentul care acum 2-3 ani el a intrat in drepturi. Nu vreau sa cer pensia alimentara pentru ca sa nu pretinda tatal la batrinete si din imposibilitatea ca executorii judecatoresti sa nu poata sa-si execute obligatia. Copilul va fi audiat la urmatoarea si posibil la ultima sedindta, dar riscam sa nu fie solutionat pozitiv. Acum 6 ani cind am cerut divortul si stabilires domiciliului copilului el a impedicat la acel proces si m-am ales doar cu divortul. Tatal nu-si da acordul prelungirea pasaportului, dar in acelasi timp in toti anii nu a contribuit cu nici un ban. Dorim sa ne stabilim in strainatate. Odata ce a fost ceruta stabilitea domiciliului si va fi respinsa decaderea raminem cu o situatie legala neclara pentru urmatorii 6 ani. Ce solutii ar fi???? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Daca totusi in final nu ve-ti dobindi decaderea din drepturile parintesti , inaintati o actiune cu privire la permiterea plecării copilului minor peste hotarele Republicii Moldova , care insa , conform pct (4) al.1 LEGE Nr. 269
din 09.11.1994 cu privire la ieşirea şi intrarea... mai detaliat în Republica Moldova
În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare. Aceasta prevedere fiind limitata doar la permiterea temporara nu si la stabilirea domiciliului .
Totodata daca a-ti putea concretiza , cum si in ce mod a-ti refuzat la plata pensiei de intretinere , in timpul examinarii cauzei ori deja la executare ?
Cine urmeaza sa pretinda la pensia de intretinere(tatal la batrinete) , si de ce executorii judecatoresti sunt in imposibilitate sa-si execute obligatia (cind ei au posibilitate)? Concretizati intrebarea pentru a primi mai multe detalii referitoare la subiect !

7 iulie 2017

Este posibil de avut cistig de cauza in procesul de decadere daca refuzam plata alimentara?

7 iulie 2017