Despre consecintele juridice ale decesului contravenientului

26 aprilie 2017 12

1. Contravenientul a decedat, respectiv mandatul avocatului urmeaza sa inceteze de drept?
2. Avocatul contravenientului solicita continuarea procesului contraventional pentru reabilitarea contravenientului, prezentind o cerere din partea unei pretinse rude de grad I, insa nu s-a probat gradul de rudenie prin nici un inscris, nici faptul ca este succesor.
2.1. Succesorii in cadrul procesului contraventional urmeaza sa probeze calitatea lor de succesor printr-un certificat eliberat de notar, in cadrul procedurii succesorale?
2.2. In acest caz, avocatul deja urmeaza sa aiba mandat din partea succesorului?
Instanta de judecata ce urmeaza sa faca in continuare, va inceta procesul contraventional, dar se va expune asupra vinovatiei, sau doar inceteaza procesul contraventional, ramind in vigoare procesul - verbal de contraventie si decizia de sanctionare?
Sau instanta de judecata este in drept sa anuleze procesul - verbal de contraventie si decizia de sanctionare?
PS. Asiguratorul achita despagubirea doar cind se mentine in vigoare vinovatia contravenientului.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Levitschii Iurii
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil


Bună ziua.
Cod civil
Articolul 1051. Decesul sau incapacitatea mandantului
(1) Raporturile contractuale nu încetează prin decesul sau prin incapacitatea mandantului dacă nu s-a convenit altfel sau dacă aceasta nu rezultă din conţinutul obligaţiei contractuale.
(2) Dacă raporturile contractuale încetează prin decesul ori prin incapacitatea mandantului,... mai detaliat mandatarul trebuie să continue executarea obligaţiilor contractuale în cazul în care amînarea ar fi legată de pericolul unor pierderi pentru mandant sau pentru succesorii lui. Executarea mandatului continuă pînă cînd succesorul sau reprezentantul legal al mandantului poate lua toate măsurile necesare. Raporturile contractuale sînt considerate în această privinţă ca fiind valabile.
(3) Dacă raporturile contractuale încetează prin decesul sau prin incapacitatea mandantului, faţă de mandatar contractul se consideră valabil pînă în momentul în care acesta ia cunoştinţă ori trebuie să cunoască motivul încetării.
Cod Contravențional.
Articolul 462. Hotărîrea judecătorească
(5) Dispozitivul cuprinde:
a) soluţia privind încetarea procesului contravenţional; sau
b) soluţia cu privire la vinovăţia persoanei de săvîrşirea contravenţiei imputate şi, după caz, la stabilirea sancţiunii contravenţionale, la aplicarea măsurii de siguranţă sau la înlăturarea executării sancţiunii.
Articolul. 441. Temeiurile de încetare a procesului contravențional
c) persoana presupusă a fi făptuitor a decedat, cu excepţia cazului de reabilitare a acesteia;
Articolul 466. Temeiurile pentru recurs
h) contravenientul a fost supus anterior răspunderii contravenţionale pentru această faptă sau există o cauză de înlăturare a răspunderii contravenţionale, sau aplicarea sancţiunii a fost înlăturată de o nouă lege ori anulată de un act de amnistie, sau a intervenit decesul contravenientului ori împăcarea părţilor în cazul prevăzut de lege;
Articolul 467. Persoana care are dreptul de a declara recurs
(2) Recursul poate fi declarat în numele părţilor şi de către apărător, iar în numele contravenientului arestat, de către soţ/soţie.

1 mai 2017