Despre pensia alimentara

1 august 2017 4

Buna seara. Deja de 1 an si 9 luni sunt divortata. A fost decizia in judecata de la inceput ca sotul sa achite cite 750 lei copilului si cite 500 lei mie pina la implinirea virstei copilului de 3 ani. Iar el a atacat la Curtea de Apel din Balti acesti 500 lei.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Iulian Moraru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Alte domenii

Bună ziua!

Codul Familiei al Republicii Moldova reglementează situația d-voastră la art. 83-85.

Astfel, unul dintre soți are dreptul de a beneficia de pensia de întreținere achitată de către celălalt soț inclusiv în cazul în care fostul soţ, care necesită sprijin material,este ocupat cu îngrijirea copilului comun timp de 3 ani după... mai detaliat naşterea acestuia.

Aceasta înseamnă că pensia de întreținere fostului soț poate fi acordată doar la cerere.

----------------------------------------------------------

Art. 85 stabillește temeiurile de scutire a fostului soț de achitarea pensiei de întreținere.
Astfel, aceste temeiuri sunt:
a) incapacitatea de muncă a soţului (fostului soţ) inapt de muncă, care necesită sprijin material, este rezultatul abuzului de băuturi alcoolice sau substanţe stupefiante ori al unei infracţiuni premeditate;
b) soţul (fostul soţ) care necesită sprijin material a avut o comportare amorală în familie;
c) soţii (foştii soţi) s-au aflat în relaţii de căsătorie cel mult 5 ani;
d) s-a dovedit, pe cale judecătorească, că căsătoria a fost desfăcută din culpa fostului soţ care necesită sprijin material.

Prin urmare, acestea sunt temeiurile de drept material în baza cărora fostul soț al d-vostră ar fi putut contesta hotărârea instanței de judecată care a examinat pricina în fond.
Adițional, ar fi putut invoca și temeiuri de ordin procedural, dacă au fost atestate încălcări la examinarea pricinii în fond, în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Civilă al Republicii Moldova.

În același sens, fostul soț al d-voastră ar fi putut contesta pe motiv că mărimea pensiei de întreținere în beneficiul dvs. este excesivă și nu a reușit să soluționeze această chestie cu instanța care a examinat pricina în fond prin intermediul executorului judecătoresc.

Eu am venit cu acest răspuns, indiferent de faptul că nu ați adresat o întrebare concretă.

Succese!

2 august 2017