Divort

3 decembrie 2018 65

Buna ziua, srimati juristi. Eu cu sotul meu suntem casatoriti de 10 ani, avem un copil de 9 ani si tot atata timp, noi cu el nu traim impreuna, dar divortul nu-l avem. Toti anii acestia el nu m-a ajutat cu nimic, nu s-a raspuns cu mine si nici copilul macar nu l-a vazut. Are alta familie are 2 copii cu alta femeie. Dar acum cateva zile, el m-a apelat si mi-a spus ca vrea sa vina sa ia copilul sa mai stea cu el si cere documentele (certificatul de casatorie si certificatul de nastere al baiatului) ca sa dea la divort. Eu ma aflu peste hotare la munca, baiatul l-am lasat cu mama mea. Am asa o intrebare: ce poate face el, daca eu sunt plecata: el poate face divortul fara mine sau nu? Si daca da, la ce ma pot astepta din partea lui? El poate sa-mi faca ceva probleme, sa-mi ia copilul sau ceva de genul acesta? Si daca eu prima am sa dau la divort, eu il pot trage la raspundere pentru ca el 10 ani nu m-a ajutat cu nimic si nu s-a aratat? Va multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua Olga,

Pentru început vreau să vă menționez că divorțul poate fi efectuat doar cu participarea ambilor soți. Mai concret, pentru a începe procedura de divorț trebuie să fie prezenți ambii soți la oficiul de stare civilă (dacă se aplică procedura de divorț la oficiul de stare civilă).

Însă în... mai detaliat cazul în care soții au copii minori comuni și nu au ajuns la un acord privind întreținerea, educația și domiciliul acestora sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi, desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească (procedura judiciară de divorț).

Desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească şi în cazurile cînd există acordul la divorţ al ambilor soţi, însă unul dintre ei refuză să se prezinte la organul de stare civilă pentru soluţionarea problemei.

Dacă însă în procesul examinării cererii de desfacere a căsătoriei, unul dintre soţi nu-şi dă acordul la divorţ, instanţa judecătorească va amîna examinarea cauzei, stabilind un termen de împăcare de la o lună la 6 luni, cu excepţia cauzelor de divorţ pornite pe motivul violenţei în familie confirmate prin probe.

Astfel vedem că procedura de divorț în ambele proceduri necesită implicarea ambilor soți.

La fel vedem că instanța de judecată este competentă în a determina cu cine va rămâne copilul după divorț. Astfel soțul Dvs. nu poate decide în mod arbitrar cu cine va fi copilul.

Dacă aveți întrebări suplimentare vă sunt la dispoziție.

3 decembrie 2018