PrimaRăspunsuriDreptul la înregistrarea de la şedințe de judecată.
Dreptul la înregistrarea de la şedințe de judecată.
6 iulie 2018115
Vasile
Spuneți-mi, vă rog, în baza cărei legi pot să cer înregistrările de la şedințele de judecată? Şi dacă pot să cer după ce se termină sedința (poate să fie decizia finală)?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Buna,
Acestea sunt prevederile Codului de procedură civilă al RM referitor la eliberarea înregistrării audio/video a ședințelor de judecată:
Articolul 2761. Eliberarea copiilor de pe procesul-verbal şi de pe înregistrările audio şi/sau video
(1) Participanţii la proces şi reprezentanţii lor au dreptul la o copie de...mai detaliatpe procesul-verbal şi de pe înregistrarea audio şi/sau video a şedinţei de judecată. Copia de pe înregistrarea audio şi/sau video a şedinţei de judecată se eliberează de către grefier la solicitarea scrisă sau verbală a participantului la proces sau a reprezentantului lui contra unei plăţi stabilite de Guvern, care nu va depăşi mărimea cheltuielilor suportate de instanţă pentru eliberarea copiei.
(2) Prevederile alin.(1) nu se aplică în cazul examinării cauzei în şedinţă închisă. În acest caz, participanţii la proces şi reprezentanţii lor au dreptul să ia cunoştinţă de procesul-verbal întocmit în scris, să ia notiţe de pe acesta şi să audieze/vizioneze înregistrările audio şi/sau video ale şedinţei de judecată respective.
Mihail Grigoraş
D-l Vasile nu este clar, DVS vă referiţi la cauză penală sau civilă, după ce se termină şedinţele se pronunţă decizii finale.