Eliberare din propria inițiativă a administratorului SRL

3 iulie 2018 278

Buna. Ma intereseaza daca imi pot da demisia din propria inițiativă, fiind admnistrator la un SRL. Mentionez ca fondatorul este plecat din tara si refuza să-mi dea decizie, motivand ca nu poate veni. Sunt deja 2 luni de cand incerc sa demisionez si fara rezultat. Am contract individual de munca din 2015, fiind angajata in calitate de consultant, iar in 2017 prin decizia fondatorului am fost numita Admnistrator. Alt contract decit cel din 2015 nu am semnat si nici modificari nu am facut. Astept orice raspuns. Va multumesc.

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

De fapt situația în cazul dvs este simplă, în temeiul art. 85 al Codului Muncii dvs puteți depune o cerere de demisie fiind obligat să lucrați 14 zile de la data depunerii acesteia, iar după scurgerea acestor 14 zile dvs aveti tot dreptul de a nu vă mai prezenta... mai detaliat la locul de muncă. Cu angajatorul puteați coordona o demisie mai rapidă în acest sens adică mai devreme de 14 zile.

În rest dacă simțiți că sunteți lezat într-un drept al vostru de către angajator puteți înainte o plângere către Inspecția Muncii.

3 iulie 2018
Dumitru Barbaroș
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere

În raport cu conducătorul unității nu se aplică prevederile de la art. 85 Codul Muncii.
Raporturile dintre angajator și administrator sunt reglementate de art. 258-266 Codul muncii.
Art. 265 stabilește că Conducătorul unității are dreptul la demisie înainte de expirarea termenului contractului individual de muncă în cazurile stipulate de contract, informând în... mai detaliat scris angajatorul său cu o lună înainte.

Prin urmare, pentru a oferi o soluție solicitării Dvs. este necesar să vedem conținutul Contractului individual de muncă.

3 iulie 2018
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Demisia din perspectiva dreptului muncii nu ridica o problema, fiind permisa cu preavizul de o luna. Fara decizia asociatului (sau AGA) de eliberare a administratorului curent si de desemnare a unuia nou, nu veti reusi sa modificati datele inscrise in Registrul de stat al persoanelor juridice. Daca vi se refuza... mai detaliat adoptarea unei asemenea hotariri, adresati-va in instanta de judecata!

3 iulie 2018
Cristian Papanaga
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor

Rodica, salut!
Din cele scrise de dmn., constat și vă propun următoarele soluții:
1. În cazul în care este încheiat un contract individual de muncă și dețineți calitatea de administrator confirmată prin contract și datele din registrul de stat al persoanelor juridice, Dmn. puteți demisiona, cu un preaviz de 1 lună. Expediați... mai detaliat cererea de demisie la sediul persoanei juridice prin poșta Moldovei cu indicarea cuprinsului scrisorii.
2. Verificați dacă figurați în calitate de Administrator prin obținerea unui extras de la Agenția Servicii Publice, Departamentul Înregistrare și licențiere a unităților de drept ( 3 zile- 110 lei).
3. Reieșind din faptul că ați semnat în 2015 un contract individual de muncă, deținând calitatea de consultant, ar fi cazul să demisionați din această funcție, cu un previz de 14 zile.
4. Dacă dmn. nu ați semnat un contract individual de muncă pentru funcția de administrator, sau nu dețineți un contract prin care să cumulați funcția de administrator și consultant, atunci rezultă că dmn. trebuie să revocați mandatul dmn. de administrator.
5. Revocarea mandatului se face oricând, iar cererea de revocare se expediază cu respectarea pct. 1.
6. Pentru ca să nu figurați în calitate de administrator în registrul de stat al persoanelor juridice, trebuie să prezentați decizia ascociatului unic/ procesul verbal al adunării generale prin care sunteți eliberată dmn. și desemnată o altă persoană în calitate de administrator.
7. În lipsa unei decizii a asociatului unic sau a procesului verbal al Adunării Generale, fie cu prezentarea dovezii de revocare a mandatului ( indicați motivele întemeiate) sau a cererii de demisie și a altor documente, Agenția Servicii Publice, în persoana Registratorului va refuza excluderea dmn. din calitatea de Administrator.
8. Reieșind din cele expuse la pct. 7, adresați-vă în instanța de judecată, solicitând constararea revocării mandatului sau a demisie și ca efect , exlcluderea dmn. în calitate de administrator al srl din registrul de stat al persoanelor juridice. Rămâne deschisă întrebarea cu soarta societății care aparent, ar putea să rămână fără de administrator. Hotrărîrea instanței este temei de modificare a datelor din registru.
9. În calitate de asociat unic al srl-ului din R.M., acesta poate lua decizia privind eliberarea dmn. și desemnarea unui nou administrator și în fața notarului de peste hotare. Decizia urmează a fi apostilată sau supralegalizată ( în dependență de țara în care se află), ulterior tradusă și autentificată în R.M. Pt desemnarea noului administrator veți avea nevoie de procură din partea acestuia ( atunci când nu se prezintă personal, cu indicarea acordului de prelucrare a datelor cu caracter personal) și declarația privind specimenului de semnătură.
Succese!

19 iulie 2018