Eu am fost garant la un credit, iar acum sufer consecintele

18 iunie 2017 4

Eu am fost garant la un credit. Gajul acopera suma creditara si chiar si mai mult, insa executorul a pus ochiul pe autoturismul meu si mi la arestat. Mi sa blocat contul bancar de leafa, si mai interesant ca a si extras de pe el o suma de bani fara hotarire de judecata si eu am numai acesta sursa de venit si mai am si un copil minor la intretinere. L-am rugat macar sa pot sa folosesc jumatate din leafa, iar el nu a mers la intimpinare . Calvarul acesta se petrece de 9 luni de zile.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Din pacate asta e procedura ...odata ce a-ti garantat obligatia debitorului!
Daca nu sunteti de acor d cu masurile aplicate de executor puteti contesta incheierile in instanta de judecata conform procedurii!

18 iunie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Procedura nu este nici pe departe asa!
Executorul judecatoresc nu este in drept sa urmareasca nici o suma din contul Dvs atita timp cit nu are la baza o Hotarire judecatoreasca de incasare a sumei de la Dvs personal.
In ce priveste salariul, Codul de Executare (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=336538) prevede:
Articolul 105. Urmărirea salariului... mai detaliat şi a altor venituri
ale debitorului
(1) Salariul şi alte venituri băneşti ale debitorului pot fi urmărite în baza documentelor executorii în cazul în care:
a) se execută hotărîrile privind încasările periodice (pensia de întreţinere, repararea prejudiciilor cauzate prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, în legătură cu pierderea întreţinătorului etc.);
b) suma urmărită nu depăşeşte 150 de unităţi convenţionale dacă debitorul lucrează;
c) debitorul nu are bunuri sau bunurile lui nu sînt suficiente pentru a acoperi întreaga sumă urmărită;
d) în alte cazuri, la cererea creditorului.
(2) Persoanele fizice şi juridice sînt obligate, la cererea executorului judecătoresc, să prezinte în termen informaţii despre cîştigul lunar şi despre alte venituri ale debitorului.
Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul
şi din alte venituri ale debitorului
(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.
(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa burselor, pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In mod urgent trebuie sa contestati actele executorului judecatoresc in instanta de judecata. Apelati la serviciile unui specialist!
Suplimentar, adresati o Plingere la Uniunea Nationala a Executorilor judecatoresti, daca intr-adevar nu exista o Hotarire judecatoreasca de incasare a sumei de la Dvs, si/sau daca executorul incaseaza tot salariul de pe contul Dvs.

18 iunie 2017