Împrumutatul refuză să întoarcă integral suma împrumutată

6 octombrie 2024 0

Bună ziua. Am imprumutat cumătrului meu 10.800 lei. Acesta mi-a întors 4.000 lei, iar restul refuză să mi-i întoarcă. Ce pot face în așa caz?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

dacă aveți un înscris (o recipisă), puteți să-i expediați o notificare prin care îi solicitați restituirea împrumutului în termen de 7 zile.....dacă nu restituie, puteți depune o cerere de chemare în judecată privind încasarea silită a sumei restante, a dobânzii legale de întârziere...........dacă nu aveți nici un înscris, puteți încerca... mai detaliat să-i expediați notificarea dar dacă nu va răspunde la ea, riscați să vă duceți în judecată și să nu puteți proba relațiile de împrumut..........dacă refuză să restituie categoric, mai puteți încerca să depuneți și o plângere penală.....pentru detalii tel/viber +37369615655

7 octombrie 2024
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna ziua d-na Nadejda, DVS ați dat peste un escroc, care s-a folosit de situație și v-a încălșat frumos. Eu vă rpopun să trecem la Codul penal, da poliția o să se mărginească precum între DVS și cumătru există un letigiu civil și necisită să vă adresați în judecată, DVS... mai detaliat nu sunteți garantată ce reacție o să aibă loc. Da cumătru o să-și ee și un avocată în rusă se numește крутой, dar se v-a pune pe gânduri Articolul 190. Escrocheria

(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei sau a mai multor persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor (în cazul în care identitatea acestora este motivul determinant al încheierii actului juridic) actului juridic nul sau anulabil, ori dacă încheierea acestuia este determinată de comportamentul dolosiv sau viclean care a produs daune considerabile,

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

(2) Escrocheria săvîrşită:

a) - exclusă

b) de două sau mai multe persoane;

d) cu folosirea situaţiei de serviciu

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.

(21) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial archeologic

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală

se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.

(4)Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari

se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani. Să știți, că avocatul o să-l jăpoae de vre-o 3 000-5 000 lei sau euro.

7 octombrie 2024