PrimaRăspunsuriIn ce conditii parintele se scuteste de pensia alimentara?
In ce conditii parintele se scuteste de pensia alimentara?
2 noiembrie 2016576
Tatiana
In ce conditii parintele se scuteste de pensia alimentara? Poate părintele divorţat să renunţe la plata pensiei alimentare?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
În general părintele care primește pensia de întreținere nu poate renuța la acest drept deoarece poate fi afectate substanțial drepturile copilului. Însă persoanele divorțate pot ajunge la o înțelegere de comun acord ca pensia de întreținere a copilului minor să nu fie încasată prin intermediul executorului judecătoresc. În acest sens...mai detaliatputeți ridica titlul exectuoriu și înceta procedura de executare prin încheierea unei tranzacții. Însă puteți închieia un cotract autentificat notarial de încasare a pensiei alimentare, cu inserarea unor condiții care să nu afecteze drepturile copilului minor.
Buna!
Intretinerea copilului minor este obligatia parintilor, stabilita expres de legislatia in vigoare a RM. Respectiv nu putem vorbi despre renuntarea la aceasta obligatie sau scutirea de la exercitarea acesteia. Parintele divortat, care este debitorul intretinerii (este obligat de instanta judecatoreasca sa achite pensie alimentara), poate solicita instantei doar micsorarea...mai detaliatcuantumului pensiei alimentare, insa nicidecum renuntarea la aceasta obligatie.
Sper ca am fost explicita.
Succes!
Codul Familiei prevede la art.74 obligația părinților de a-și întreține copiii minori și copiii majori inapți de muncă. Aceasta este o obligație imperativă de la care părinții nu se pot eschiva, Legea privind drepturile copilului menționînd la art.18 faptul că ambii părinți, în egală măsură sunt responsabili de dezvoltarea...mai detaliatcopilului. În plus, Convenția internațională cu privire la drepturile copilului stabilește răspunderea comună a părinților pentru creșterea copilului, aceștia fiind responsabili de a asigura în limita mijloacelor lor financiare condițiile necesare pentru dezvoltarea copilului. Respectiv, ambii părinți sunt obligați să contribuie la cheltuielile pentru întreținerea copilului, pensia de întreținere fiind determinată fie în baza unui contract încheiat între părinți, fie pe cale judecătorească.
Vitalie Bunduchi
În general părintele care primește pensia de întreținere nu poate renuța la acest drept deoarece poate fi afectate substanțial drepturile copilului. Însă persoanele divorțate pot ajunge la o înțelegere de comun acord ca pensia de întreținere a copilului minor să nu fie încasată prin intermediul executorului judecătoresc. În acest sens... mai detaliat puteți ridica titlul exectuoriu și înceta procedura de executare prin încheierea unei tranzacții. Însă puteți închieia un cotract autentificat notarial de încasare a pensiei alimentare, cu inserarea unor condiții care să nu afecteze drepturile copilului minor.