Interdictia de a parasi tara

29 august 2019 8

Buna ziua. Recent fratele meu a fost batut crunt de doi consateni. Acestia au patruns noaptea in locuinta lui, spargand usa de la intrare. Ulterior au fost prinsi, au semnat un act prin care confirma ca nu pot parasi tara (nu stiu exact cum se numeste acesta), insa la prima ședință de judecata nu s-au prezentat. Este posibil ca acestia totusi au parasit tara sau documentul cela nu le permite, fiind intodus in baza de date si ei vor fi retinuti la vama?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Dl. Pavel documentul se numește în rusești подписка de a nu părăsi țara ărevăzut de art. 178. Obligarea de a nu părăsi localitatea sau obligarea
... mai detaliat de a nu părăsi ţara
(1) Obligarea de a nu părăsi localitatea constă în îndatorirea impusă în scris bănuitului, învinuitului, inculpatului de către procuror sau, după caz, de instanţa de judecată de a se afla la dispoziţia organului de urmărire penală sau a instanţei, de a nu părăsi localitatea, în care domiciliază permanent sau temporar, fără încuviinţarea procurorului sau a instanţei, de a nu se ascunde de procuror sau instanţă, de a nu împiedica urmărirea penală şi judecarea cauzei, de a se prezenta la citarea organului de urmărire penală şi a instanţei de judecată şi de a le comunica acestora despre schimbarea domiciliului.
(2) Obligarea de a nu părăsi ţara constă în îndatorirea impusă bănuitului, învinuitului, inculpatului de către procuror sau de instanţa de judecată de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea organului care a dispus această măsură, precum şi în îndeplinirea altor obligaţii prevăzute la alin.(1).
[Art.178 al.(2) modificat prin LP264-XVI din 28.07.06, MO170-173/03.11.06 art.781]
(3) Durata măsurilor preventive prevăzute la alin.(1) şi (2) nu poate depăşi 30 de zile şi, după caz, poate fi prelungită doar motivat. Prelungirea se dispune de către procuror şi fiecare prelungire nu poate depăşi 30 de zile.
(4) Copia de pe hotărîrea definitivă a procurorului sau a instanţei, adoptată în condiţiile prezentului articol, se trimite organului de poliţie în a cărei rază teritorială locuieşte învinuitul, inculpatul sau, după caz, organelor de frontieră pentru executare şi ridicarea provizorie a paşaportului în cazul prevăzut în alin.(2). Tot depinde de cuza penal, conform cărui articol e pornită, în caz dacă a 2 oară nu se prezintă, procurorul e în drept să modifece măsura de reprimare, dar cu așa măsură de reprimare persoana poate să plece din țară și la vamă su nu aibă dureri de cap.

1 ianuarie 2020