Munca temporara - leasing de personal

4 iulie 2017 336

Buna ziua. Suntem agentie de recrutare personal. O companie de peste hotare doreste sa ne angajaze pentru a le gasi si angaja la noi personal pentru 3 zile de activitate (proiect). Intrebare - aceasta activitate se califica ca leasing de personal? Putem sa incheiem cu angajatii pentru aceste 3 zile contract prestare servicii? Multumim.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua. Legislatia Republicii Moldova nu prevede asa forma de raporturi juridice - leasing de personal. Avind in vedere durata scurta de timp, si specificul serviciilor, s-ar putea incheia cu persoanele respective Contracte de prestari servicii, si nu Contracte de munca.

4 iulie 2017
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Diana, activitatea agentiei Dvs se incadreaza in art. 1 alin. (1) lit. b) din Conventia nr. 181 din 19 iunie 1997 (in vigoare pentru Moldova din 2002) cu privire la agentiile private de ocupare si anume, servicii ce tin de recrutarea lucratorilor cu scopul de a-i pune la dispozitia unei... mai detaliat terte parti, care poate fi persoana juridica sau fizica, stabileste sarcinile pentru acestia si verifica executarea acestor sarcini. In versiunea rusa a acestei Conventii, activatea data este denumita "найм работников". La compartimentul "protectia lucratorilor", conventia prevede informarea salariatilor despre conditiile de angajare inainte de a-si incepe munca in baza contractului de munca incheiat in forma scrisa.

Companiile straine nu pot angaja direct cetateni ai Republicii Moldova, decit prin inregistrarea prezentei (constituirea unei subsidiare care va incheia contracte de munca) sau prin intermediul unei companii de oustaffing din Moldova (este cazul Dvs).

Chiar si pentru o durata de 3 zile, va recomandam, totusi, sa incheiati contracte de munca cu personalul in cauza (care nu sunt prestatori de servicii profesionisti - presupun ca nici nu sunt inregistrati ca intreprinzatori individuali si impozitarea platilor se va efectua ca si plati salariale). Exista riscul ca aceste contracte de prestari servicii sa fie convertite in contracte de munca (in baza art. 2 alin. (3) din Codul muncii) cu toate consecintele legale de rigoare (acordarea garantiilor salariale).

8 iulie 2017