Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu asa intrebare: eu cu fostul sot nu traiesc de 6 ani, divortul l-am facut recent, a intrat in vigoare pe 29 ianuarie 2019. Pe 7.07.2018 am nascut un copil de la concubinul meu. Informandu-ma, am inteles ca nu pot trece copilul pe numele tatalui biologolic in decurs de 300 de zile. As vrea sa stiu daca pot acum sa-l pun pe numele fostului sot, iar dupa 300 de zile sa-i schimb numele pe al tatalui biologic, iar el atunci sa recunoasca paternitatea. Multumesc.
Vitalie Onofrei
Bina ziua,
Vă referiți la
(3) Copilul născut din părinţi căsătoriţi ori în timp de 300 de zile din momentul desfacerii căsătoriei, declarării căsătoriei nule sau decesului soţului mamei copilului are ca tată pe soţul (fostul soţ) al mamei, dacă nu a fost stabilit contrariul.
La caz, este vorba de stabilire... mai detaliat a paternității, care ulterior va fi dificil de a modifica, deoarece, numele copilului se va modifica la cerere, însă înscrierea în calitate de părinte biologic în locul soțului vă va crea dificultate.
În acest sens puteți face uz de articol 47
(4) Prezumţia de paternitate a soţului (fostului soţ) poate fi înlăturată printr-o declaraţie a soţilor (foştilor soţi) depusă personal. În cazul în care soţii (unul din ei) nu se pot prezenta personal, declaraţia se autentifică notarial şi se expediază la organul de stare civilă.
(5) Paternitatea copilului născut în afara căsătoriei poate fi recunoscută de către tatăl său printr-o declaraţie comună a acestuia şi a mamei copilului, depusă la organul de stare civilă.
Astfel, situația cu stabilirea paternității se rezolvă prin o declarație scrisă a tatălui biologic.
Articolul 48. Stabilirea paternităţii în instanţa judecătorească
Dacă copilul este născut din părinţi necăsătoriţi între ei şi în lipsa declaraţiei comune a părinţilor sau a tatălui copilului, paternitatea se stabileşte de către instanţa judecătorească în baza declaraţiei unuia dintre părinţi, a tutorelui (curatorului) copilului sau a copilului însuşi la atingerea majoratului.