Buna ziua. Sunt divortata si tata copiilor nu a depus cerere ca sa-si vada copiii, ei nu comunica deloc. Vreau sa plec peste hotare si vreau sa las copiii de 15 si 8 ani in grija unei rude, fac\nd tutela. Imi poate crea probleme sotul in timpul lipsei mele, sa-mi ia copii? Mentionez ca am divortat cu sotul in urma violentei in familie si restrictiei de trei luni. De atunci (8 luni deja) copiii refuza sa comunice cu tata. Cum trebuie sa fac totul legal?
Nicolae Ilco (Calin)
Salutare,
În situaţia Dvs. fostul soţ are dreptul şi obligaţia să-şi viziteze şi să participe la educarea copiilor, conform art. 64, Codul Familiei:
Articolul 64. Exercitarea drepturilor părinteşti în cazul
cînd părinţii locuiesc separat
(1) Părintele care locuieşte împreună cu... mai detaliat copilul nu are dreptul să împiedice contactul dintre copil şi celălalt părinte care locuieşte separat, cu excepţia cazurilor cînd comportamentul acestuia din urmă este în detrimentul intereselor copilului sau prezintă pericol pentru starea lui fizică şi psihică.
(2) Părinţii au dreptul să încheie un acrod privind exercitarea drepturilor părinteşti de către părintele care locuieşte separat de copil. Litigiile apărute se soluţionează de către autoritatea tutelară teritorială, iar decizia acesteia poate fi atacată în instanţa judecătorească, care va emite hotărîrea respectivă. Părinţii pot, din iniţiativă proprie sau la recomandarea autorităţii tutelare teritoriale, să se adreseze unui mediator pentru soluționarea litigiului.
(3) În cazul nerespectării hotărîrii instanţei judecătoreşti, la cererea părintelui care locuieşte separat de copil, instanţa judecătorească, ţinînd cont de interesele şi opinia copilului, în funcţie de vîrsta şi gradul său de maturitate, poate decide transmiterea copilului către acesta.
(4) Părinţii care locuiesc separat de copil au dreptul de a primi informaţiile ce se referă la copilul lor de la toate instituţiile educative, curative, de asistenţă socială etc. Comunicarea informaţiei poate fi refuzată dacă comportamentul părintelui prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea copilului. Acest refuz poate fi atacat în instanţa judecătorească.
Luînd în considerare norma sus-menţionată, ar fi bine să întocmiţi un grafic de întrevedere a tatălui cu copiii, în aşa fel scăpaţi de unele probleme care ar putea să apară pe parcurs. Totodată norma stabileşte şi unele restricţii: „...cu excepţia cazurilor cînd comportamentul acestuia din urmă este în detrimentul intereselor copilului sau prezintă pericol pentru starea lui fizică şi psihică...” - aceasta înseamnă că există posibilatea de a interzice celuilalt părinte să viziteze copiii în cazul în care are un comportament agresiv. Mai există şi o altă soluţie, decăderea din drepturile părinteşti, dar pentru aceasta este nevoie de adresare în instanţa de judecată.
Servus