Poate sa fiu arestata daca nu platesc pensia alimentara?

14 iunie 2017 33

Cu patru ani in urma sotul meu m-a pus sa platesc pensia alimentara la 3 copii adica din 2013 pina in ziua de azi nu am achitat nimic . In 2015 am nascut un copil si in 2016 am pe al doilea. Eu oficial nu lucrez nicaeri si traesc din indemnizatia copilului. Am fost chemata si mi-a fost spus ca o sa ma retina pe 3 ani daca nu achit pensia alimentara la 3 copii care sotul mii ia luat si locuesc cu el. Acesti doi copii sunt de la a doilea sot. Si intrebarea mea este: Poate sa ma retina pe trei ani daca nu voi plati pentru pensia alimentara? Ajutați-mă va rog sunt într-o situatie, ma tem ca voi ramine si fara acesti doi copii. Ce trebue sa fac?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua,
Nu se admite nici o forma de aplicare a raspunderii penale pentru datoriile pe care le aveti, atita timp cit neexecutarea unei hotariri judecatoresti nu este rezultatul unei intentii directe, dar ca urmare a unor factori obiectivi precum lipsa surselor de venit pentru achitarea acelor datorii.
Deci, in situatia descrisa... mai detaliat de Dvs, nu poate fi posibila retinerea - ca sanctiune pentru neachitarea pensiei alimentare.
In al doilea rind, Dvs sunteti obligata sa platiti doar acele sume care nu sunt mai vechi de 3 ani de la data punerii in executare a lor (termenul de prescriptie).
Ar trebui sa clarificati situatia cu executorul judecatoresc, pentru a restructura graficul de achitare al datoriilor, explicind ca nu aveti un loc de munca.

14 iunie 2017
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Plus la acestea d-vstr puteți proba faptul сă aveți alți 2 copii mici și nu aveți un venit pentru a achita pensia alimentara a celor 3 copii rămași cu tatăl,deoarece pensia alimentară se stabilește în conformitate cu cuantumul salariului și veniturilor d-vstr.
Totodată nu poate să vă aplice îndată cea mai... mai detaliat aspră pedeapsă deoarece în funcţie de complexitatea cauzei, dacă se eschivează de la plata pensiei de întreţinere a copilului minor, se decide a fi pus arest pe bunuri, se îngheaţă conturile bancare, se aplică interdicţia de a părăsi ţara.

Conform art. 320 al Codului Penal, părintele în cauză se sancţionează cu 180 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, amendă de 200-300 unităţi convenţionale (1 unit. conv. constituie 50 de lei). Codul mai prevede şi 2 ani de privaţiune de libertare.

14 iunie 2017