Bună ziua! Este posibil de a trage la răspundere penală pentru neachitarea datoriei de o persoană fizică față de altă persoană fizică ?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Dacă ați încheiat un act care confirmă împrumutul-nu.
Dacă nu ați încheiat un astfel de act,în dependență de circumstanțe,în special:
CP al CSJ din 19.12.2000: „Primirea bunurilor cu condiţia îndeplinirii unui angajament poate fi încadrată drept o escrocherie numai în cazul în care infractorul încă la momentul intrării în posesia acestor bunuri...mai detaliatavea drept scop însuşirea lor şi nu intenţiona să îndeplinească angajamentul asumat” (Decizia 1r/a-193/2000).
Codul Penal nu prevede o astfel de sancțiune, în practică sunt mai multe consecințe pentru neplată iar cea mai efectivă este urmărirea bunurilor debitorului și sechestrul acestora etc.
Mihai, regula e ca pentru neachitarea datoriilor nu poate sa survina raspunderea penala. Totusi, ca exceptie, e posibila angajarea raspunderii penale in situatia in care la momentul primirii sumei de bani nu aveati intentia de a reintoarce suma de bani. In limbajul legii penale aceasta ar insemna escrocherie, adica dobandirea...mai detaliatbunurilor prin inselaciune sau abuz de incredere. Linia de demarcatie dintre ilicitul penal si neexecutarea obligatiilor izvorate dintr-un contract de imprumut este foarte fragila. Inclusiv practica judiciara se confrunta cu probleme in a aprecia daca cele comise constituie fapta penala sau o simpla neexecutare a obligatiilor contractuale. Repet: criteriul de delimitare a acestora este prezenta sau lipsa intentiei de a rambursa suma de bani luata. Daca se va demonstra ca banii au fost luati fara intentia de ai rentoarce atunci cele comise vor constitui escrocherie - art.190 Cod penal (evident daca este prezent cuantumul cantitativ al urmarii prejudiciabile, in caz contrar se va aplica raspunderea contraventionala).
Ion Proca
Dacă ați încheiat un act care confirmă împrumutul-nu.
Dacă nu ați încheiat un astfel de act,în dependență de circumstanțe,în special:
CP al CSJ din 19.12.2000: „Primirea bunurilor cu condiţia îndeplinirii unui angajament poate fi încadrată drept o escrocherie numai în cazul în care infractorul încă la momentul intrării în posesia acestor bunuri... mai detaliat avea drept scop însuşirea lor şi nu intenţiona să îndeplinească angajamentul asumat” (Decizia 1r/a-193/2000).