In garantie scrie "costul de retur sau schimb constituie 10% din valoarea produsului, astfel suma rambursata va fi 90 %". Produsul a fost luat in credit. Vreau sa intorc produsul - eu trebue sa achit ca un fel de amenda 10% - am inteles corect?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Această sumă mai degrabă o puteți numi ca o despăgubire sau ca o acoperire a cheltuielilor care au fost efectuate de către aceștia sau pentru simplu fapt că l-ați folosit o scurtă durată de timp ș.a
Salut Eugen,
Potrivit prevederilor Legii privind protecția drepturilor consumatorului art. 5 lit. c) „Orice consumator are dreptul la: remedierea sau înlocuirea gratuită, restituirea contravalorii produsului, serviciului ori reducerea corespunzătoare a preţului, repararea prejudiciului, inclusiv moral, cauzat de produsul, serviciul necorespunzător”.
Clauza dată care a fost introdusă de către comerciant în contract...mai detaliatși poate fi considerată una abuzivă, fiind nulă de la încheierea contractului, întrucât bănuiesc că nu a fost negociată individual cu Dvs..Or, legea spune clar „restituirea contravalorii bunului”, ceea ce presupune restituirea contravalorii integral!
Vânzătorul este obligat să vă restituie integral costul produsului, chiar dacă bunul este luat în credit.
În acest caz urmează a se stabili în prealabil, dacă Organizația de microfinanțare a transferat Vânzătorului prețul produsului integral sau parțial. De asemenea, trebuie de stabilit împreună cu Organizația de microfinanțare dacă trebuie să achitați ceva și care ar fi suma ce trebuie să o restituiți Dvs. personal și suma ce trebuie să o restituie Vânzătorul la Organizația de microfinanțare, deoarece Vânzătorul a primit banii la Organizația de microfinanțare.
Dacă aţi cumpărat un bun în credit, Legea privind contractele de creditare a consumatorului prevede un termen de revocare (răzgândire) de 14 zile de la încheierea contractului.
Totodată, penalitatea de 10% ar putea fi excesivă şi aţi putea invoca nulitatea ei pe temeiul Legii privind clauzele abuzive în contractele de consumator.
Andrei Domenco
Această sumă mai degrabă o puteți numi ca o despăgubire sau ca o acoperire a cheltuielilor care au fost efectuate de către aceștia sau pentru simplu fapt că l-ați folosit o scurtă durată de timp ș.a