Revenirea la serviciu dupa concediu pentru ingrijirea copilului

2 iulie 2023 4

Bună ziua! Ma aflu in concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 3 ani. Concediul; se incheie in august 2023. Sunt angajata la o intreprindere privata, iar administratorul nu vrea sa ma repuna in functia in care am activat pana la concediu. Acesta spune ca nu este loc pentru mine. Poate face asa ceva sau imi sunt incalcate drepturile. Ce sa fac in aceqsta situatie?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua.
Angajatorul are obligația de vă oferi locul de muncă care conform contractului individual de muncă l-ați avut înainte de concediu.
Dacă angajatorul refuză să vă acorde locul de muncă, atunci acesta urmează să desfacă contractul individual de muncă cu dumneavoastră. În acest caz vă puteți adresa în judecată. Dar miza... mai detaliat va fi... încasarea a cîteva salarii or intuiesc că acest angajator nu va mai dori să activați la el.
Codul muncii prevede:
Articolul 90. Răspunderea angajatorului pentru transferul

sau eliberarea nelegitimă din serviciu

(1) În cazul restabilirii la locul de muncă a salariatului transferat sau eliberat nelegitim din serviciu, angajatorul este obligat să repare prejudiciul cauzat acestuia.

(2) Repararea de către angajator a prejudiciului cauzat salariatului constă în:

a) plata obligatorie a unei despăgubiri pentru întreaga perioadă de absență forțată de la muncă într-o mărime care nu va depăși 12 salarii medii lunare ale salariatului în cazul transferului sau al eliberării nelegitime din serviciu;

b) compensarea cheltuielilor suplimentare legate de contestarea transferului sau a eliberării din serviciu (consultarea specialiştilor, cheltuielile de judecată etc.);

c) compensarea prejudiciului moral cauzat salariatului.

(3) Mărimea reparării prejudiciului moral se determină de către instanţa de judecată, ţinîndu-se cont de aprecierea dată acţiunilor angajatorului, dar nu poate fi mai mică decît un salariu mediu lunar al salariatului.

(4) În locul restabilirii la locul de muncă, părţile pot încheia o tranzacţie de împăcare, iar în caz de litigiu - instanţa de judecată poate încasa de la angajator, cu acordul salariatului, în beneficiul acestuia, o compensaţie suplimentară la sumele indicate la alin.(2) în mărime de cel puţin 3 salarii medii lunare ale salariatului.

5 iulie 2023