Stabilirea domiciliului la tata

26 aprilie 2018 15

Buna ziua. Situatie si simpla si complicata de fapt. Am avut o relatie (4 ani) de concubinaj cu o persoana care avea un copil dintr-o casatorie anterioara (acum e divortata). In comun avem o fetita de putin peste un an. Tin sa mentionez ca lucram ambii in Ucraina, si inainte de nastere a luat concediu de maternitate si a nascut in RM. Financiar au fost sustinuti intotdeauna. Ea acum sta cu copiii la parintii ei. In ultimul timp relatia se raceste si nu da semne de stima/respect si buna intelegere. Momentan sunt angajat la aceeasi intreprindere din Ucraina, si pentru urmatorii 2 ani - pentru ca inca sunt student cu frecventa redusa la una din universitatile din Chisinau, ceea ce ma impune sa ma intretin pe mine, si studiile, si familia in concubinaj.
Ce sanse am sa stabilesc domiciliu fetitei la parintii mei, sau sa o iau la Ucraina cu mine, pe durata cat muncesc? Daca as apela la o instanta in RM (toti suntem cetateni ai RM)? Nu-mi trebuie nimic de la ea, si oricind i-as oferi accesul la copilul comun. Nicidecum nu e din razbunare sau altceva, dar as vrea sa fie la mine, pentru ca am conditii si venit mai bune. Ea oricum are un copil cu ea, din prima casatorie, dar eu tot vreau sa-mi vad copilul aproape si am ce sa ii ofer copilului. Ea nu e vinovata ca parintii nu au gasit limbaj comun, copilul are dreptul la mama si tata, in egala masura, eu am doar obligatiuni sa ii ofer.
Nu pot lasa munca din Ucraina in urmatorii 2 ani, pentru ca nu e usor sa fii student la 30 ani.
Nu am crezut ca voi ajunge pina aici, dar va rog sa-mi dati un sfat.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vasile Gavrilița
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte domenii

Bună, Andrei.

Dacă decideți să vă adresați în instanță, trebuie să știți că la stabilirea domiciliului copilului, instanța va ține cont de interesele acestuia.

Prin urmare, instanţa judecătorească va lua în considerare următoarele circumstanțe:
a) ataşamentul copilului faţă de fiecare dintre părinţi, faţă de fraţi şi surori;
b) vârsta copilului;
c) calităţile morale ale părinţilor;
d)... mai detaliat relaţiile existente între fiecare părinte şi copil;
e) posibilităţile părinţilor de a crea condiţii adecvate pentru educaţia şi dezvoltarea copilului – îndeletnicirile şi regimul de lucru, condiţiile de trai și altele.

Din circumstanțele pe care le-ați expus, reiese că fetița are vârsta de un an, locuiește cu mama în Republica Moldova și că mama este în stare să-i ofere copilului condiții adecvate de trai.

Chiar dacă legislația în vigoare prevede egalitatea în drepturi și obligații a părinților față de copii, practica judiciară demonstrează că, la soluționarea litigiilor privind determinarea locului de trai al copilului, de cele mai multe ori, copiii se transmit spre educație mamei.

Mult succes!

2 mai 2018
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Anbdrei problema e delicată, DVS în instanţă trebue să dovediţi că mama copilulu nu are grijă de el, sau face abuz de băuturi sau droguri, mai înscut e obraznică.Tu tebue să te gîndeşti cum să-l scoţi pe copil din ţară, în aşa caz trebu să o lipseşti pe mama de... mai detaliat dreptul ca părinte, copilul poate fi scos din ţară. Pentru aceasta trebu să dispui de probe contestabile

11 mai 2018