Bună ziua.
Este posibila legal achiziționarea unui imobil în ipotecă de către o persoană, dar imobilul achizitionat sa fie inregistrat pe numele altei persoane? Imobilul pocurat va fi folosit drept gaj pentru creditul ipotecar, care sunt pașii ce trebuie de urmat? După procurarea imobilului, care din persoanele apropiate pot pretinde la acest bun, sau la cota parte din el și in ce cazuri?
Marina Bzovii
Cum functioneaza ipoteca: A dorește să cumpere o casă de la B și negociază un împrumut cu banca C pentru finanțarea acestei tranzacții. Împrumutul urmează să fie garantat prin ipotecarea casei. Contractul de vînzare-cumpărare și contractul de ipotecă sunt întocmite și autentificate simultan, iar la oficiul cadastral va fi depusă... mai detaliat cererea de înregistrare i) a dreptului de proprietate obţinut de A asupra casei, și ii) a ipotecii în favoarea Băncii C asupra casei recent procurate de A. Prin contract, trecerea dreptului de proprietate este condiționată de achitarea prețului de cumpărare de către A către B, prin intermediul C, iar eliberarea împrumutului este condiționată de instituirea și înregistrarea ipotecii asupra casei.
Referitor la intrebarea adresata de dvs.:
Banca va elibera credit doar creditorului ipotecar/proprietarul casei, iar pentru a obține acest împrumut, persoana data trebuie să întrunească anumite criterii printre care se regaseste si capacitatea financiara a acestuia de a rambursa creditul contractat.
Din intrebarea dvs. reiese că de fapt imobilul urmează sa fie achitat de alta persoana decit viitorul proprietar. Cu toate acestea, posibilitatea incheierii unui astfel de contract este conditionata de acceptarea viitorului ”creditor ipotecar” de catre banca.
Chiar daca acest lucru ar fi posibil (banca ar acepta sa ofere credit persoanei date), persoana care va achita de facto creditul, nu va putea figura legal in calitate de proprietar, si nici nu va putea pretinde la o garantie, deoarece imobilul va fi grevat la banca. Drept urmare, chiar daca veți demonstra ca ați oferit bani creditorului ipotecar pentru a achita imobilul, veți avea doar un drept de creanță și vă expuneti riscului.
Referitor la eventuala partajare, daca persoana care contracteaza creditul la banca este casatorita, sotul poate pretinde la ½ cota partea din bun. Daca insa acesta nu este casatorit, bunul ii va apartine in exclusivitate acestuia. In caz de deces, in cazul in care nu a fost intocmit un testament, la fel persoanele apropiate pot pretinde la mostenire. Chiar daca un testament a fost intocmit si in acel testament a fost indicata drept mostenitor a imobilului o anumita persoana, totusi testatorul poate sa-si modifice testamentul, fara ca mostenitorul sa cunoasca despre acest lucru (avind dreptul sa indice o alta persoana in calitate de mostenitor).
Drept urmare, va expuneti unui risc neargumentat. Pentru mai maulte detalii, va sugerez sa consultati cu un avocat.