Buna ziua. Ce se intampla cu automobilul importat cu facilitati la vamuire pentru persoana cu dizabilitati locomotorii, dupa decesul personei in cauza? Serviciul social nu poate da un raspuns, zice ca legea e aiurea. Cum se interpreteaza art. 124, alin. 4 din Cod fiscal in legatura cu art. 46 din Constitutie? Este incredibil ca dupa atatea ani de suferinta, fara ajutor real din partea statului, legile tarii sa mai creeze impedimente celor care au asistat si intretinut persoanele atit de vulnerabile. Cine din avocati a avut astfel de cazuri si stie cum sa procedam? Care e procedura? Cine poate sa ne ajute? Multumesc.
Serghei Marciuc
Bună ziua Mariana.
Condoleanțele mele.
art. 124 alin 14 prevede:
Beneficiarii şi persoanele terţe nu pot transmite prin moştenire sau orice altă formă de dare în posesie ori folosinţă mijloacele de transport menţionate. În cazul în care aceste prevederi nu se respectă, sumele TVA, accizele, taxa vamală şi taxa pentru efectuarea procedurilor vamale... mai detaliat se calculează şi se achită de către beneficiar sau de către persoana terţă, în funcţie de cine a plasat aceste mijloace de transport sub regimul vamal de import, de valoarea în vamă a mijloacelor de transport şi/sau de capacitatea cilindrică a motorului la data importului.
Respectiv statul nu contestă dreptul la proprietate privată și nici la moștenire ci doar cere achitarea accizelor.
le dau dreptate celor ce au spus că este o lege aiurea or „BENEFICIARUL” persoana cu dezabilități... a decedat(a lăsat moștenire) cum poate „Beneficiarul” decedat să achite accizele?... nu este clar.
Pot să vă sugerez doar că în Parlament a fost înaintat un proiect de lege care va reduce din valoarea accizelor pentru automobilele importate în RM pînă la 31 decembrie2022, vor putea fi ,,devamate” cu o reducere de 70% din accize.