Comert online international

26 декабря 2023 6

Buna ziua. Eu confectionez manual accesorii pentru femei si le vand pe o platforma internationala care este permisa si in Moldova. Dupa ce achit impozitul pe "venit din alte surse", organul fiscal este obligat sa-mi faca un control la domiciliu ca sa verifice care este sursa banilor? Eu nu comercializez pe teritoriul Republicii Moldova. Pot fi cumva obligata sa inregistrez o activitate individuala? Multumesc anticipat.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna Tatiana, dacă DVS achitați regula impozitul pe venit, organul fiscal nu are temei pentru a face un control suplimentar. Temei pentru a efectua un control la fața locul, adică la DVS acasă trebuie să fie temeiuri puternice.

26 декабря 2023
Gabriel Diaciuc
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Семейное право
  • Трудовое право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли

Tatiana, răspuns la întrebarea dacă poți fi obligată să înregistrezi o activitate individuală îl găsești în prevederile legale de mai jos:

Cod Civil
Articolul 34. Activitatea de întreprinzător și profesională a persoanei fizice
(1) Persoana fizică are dreptul să practice activitate de întreprinzător din nume și pe cont propriu din momentul înregistrării de... mai detaliat stat în calitate de întreprinzător individual sau în alt mod prevăzut de lege.
(2) Persoana fizică are dreptul să practice activitate profesională din nume și pe cont propriu din momentul întrunirii condițiilor stabilite de lege pentru aceasta.
(3) Persoana care practică activitate de întreprinzător sau profesională fără a întruni condițiile stabilite de lege pentru aceasta nu poate invoca lipsa calității de profesionist.
(4) Asupra activității de întreprinzător desfășurate fără constituirea de persoană juridică se aplică regulile care reglementează activitatea persoanelor juridice cu scop lucrativ dacă din lege sau din esența raporturilor juridice nu rezultă altfel.

Cod Contravențional
Articolul 263. Desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător
(1) Desfăşurarea activităţii de întreprinzător fără înregistrare la Camera Înregistrării de Stat sau la o altă autoritate publică competentă conform legii ori cu act de înregistrare declarat nevalabil se sancţionează cu amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale.
(4) Desfăşurarea unei activităţi de întreprinzător fără autorizaţie, licenţă sau certificat, eliberate de autoritatea competentă în temeiul legii, se sancţionează cu amendă de la 60 la 180 de unităţi convenţionale.

Articolul 293. Încălcarea regulilor de efectuare a plăţilor în numerar
(1) Încălcarea regulilor de efectuare a plăţilor în numerar prevăzute de Banca Naţională a Moldovei sau efectuarea ilegală a plăţilor în numerar şi prin virament prin intermediar se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 90 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
(2) Încasarea plăților în numerar de la cetățeni în suma ce depășește 100000 de lei per tranzacție sau fracționarea plăților cu scopul eludării limitei stabilite prin Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi se sancționează cu amendă de la 90 la 120 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Cod Penal
Articolul 241. Practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător
(1) Practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, soldată cu obţinerea unui profit în proporţii mari, săvîrşită prin:
a) desfăşurarea activităţii fără înregistrare (reînregistrare), licenţă şi/sau fără autorizare obligatorii, conform legii, pentru desfăşurarea activităţii în cauză;
b) desfăşurarea unor genuri de activitate interzise de lege,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 200 de ore, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
(2) Aceeaşi acţiune săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
c) cu folosirea situaţiei de serviciu;
f) cu obţinerea unui profit în proporţii deosebit de mari
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2350 la 3350 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Sună-mă la 069992921 dacă ai întrebări sau ai nevoie de asistență în privința înregistrării unei societăți comerciale.

26 декабря 2023