În 2014 am format o Asociație de coproprietari în condominiu: 30 apartamente. Președinte al Consiliului a fost ales chiar cetățeanul de la care am procurat noi toți apartamente. El deținea la acel moment proprietatea pe 2 apratamente. În blocul nostru locativ această persoană (concomitent e și juridică) a mai construit 15 debarale, iar ulterior peste 3 luni de la darea în exploatare a casei de locuit a luat la fiecare debara număr cadastral. Astfel, la Adunările Generale acest cetățean pretinde că pe lîngă 2 voturi aferente apartamentelor care le deține mai are și 15 voturi pe debarale. Noi locatarii nu suntem de acord. Vă rugăm să ne spuneți dacă avem sau nu dreptate. Mersi anticipat.
Dumitru Barbaroș
Salut Sergiu,
Legea condominiului fondului locativ prevede la art. 26 alin. (3) prevede că Numărul de voturi al fiecărui proprietar corespunde numărului de locuinţe (încăperi) ce îi aparţin.
Alin. (4) prevede că Fiecare proprietar de încăperi cu altă destinaţie decît aceea de locuinţă deţine un singur vot. Un vot deţin... mai detaliat şi proprietarii locuinţei comunale.
Prin urmare debaralele, chiar dacă sunt 15 la număr, reprezintă un singur vot.