Noi dorim sa procuram un apartament. Ne-am informat in privința la actele necesare si contractul pe care il vom incheia la notar. Eu as vrea sa intreb despre posibilitatea de rezoluțiune a contractului: in cit termen o poate face vinzatorul si daca e posibil de specificat in contract la notar ca el renunta la dreptul de rezolutiune a contractului, astfel incit sa excludem aceasta posibilitate pe viitor din partea vinzatorului?
Iulian Moraru
Bună ziua!
Luând în considerație prevederile art. 741 din Codul Civil al Republicii Moldova, există 2 modalități de determinare a termenului în interiorul căruia poate opera rezoluțiunea contractului civil :
1. Stipulatie contractuală.
2. Determinarea termenului de a declara rezoluțiunea contractului de către cocontractant.
Cu alte cuvinte,actul juridic de rezervare... mai detaliat a dreptului la rezoluțiune (în sistemul Codului Civil al Republicii Moldova în redacția actuală) devine afectat de termen doar prin manifestarea de voință a unei sau a ambelor părți contractante. În temeiul legii, acest drept poate fi exercitat oricând.
Legea nu interzice renunțarea expresă la dreptul de rezoluțiune a contractului, ceea ce face posibilă realizarea ipotezei la care ați făcut referință.
Aceasta se explică prin natura potestativa și discreționara a acestui drept.
-----------------------------------------------------------------------------------
Ceea ce am scris mai sus se referă la exercitarea dreptului la rezoluțiune pe cale extrajudiciară.
Exigențele referitoare la calea judiciară sunt mai drastice, pentru că aici deja operează prevederile în materie de termene de prescripție.
Succese!