Bună ziua. În 2022 am ajutat o rudă și am luat un credit pe numele meu de la o companie de microfinantare. Ruda în cauză a spus că va achita ratele, ceea ce a făcut un timp. În septembrie 2024 m-a sunat creditorul și m-a anunțat că ratele nu sunt achitate de 10 luni și că trebuie să sting imediat datoria care s-a acumulat. Am convenit să plătesc lunar câte 3.000 lei, dar 3 zile in urma m-a sunat un executor judecătoresc care m-a informat că creditorul cere ca eu să achit toată suma datorată. În caz contrar, îmi vor bloca contul bancar pe care primesc salariul și vor aplica sechestru pe bunurile deținute. Am rugat să-mi oprească lunar din salariu o sumă ca să achit datoria, dar nu dorește. Vă rog, ajutați-mă: ce să fac? Nu am de unde sa împrumut aceasta sumă. Datoria este de 55.000 lei.
Mihail Grigoraş
Buna ziua d-na Nadejda, eu vă aduc la cunoștință ce spune Codul de executare, în baza căruia se consuce executorul, el nu trebuie să-l încalce, dar ei își opemit multe, ei au sarcina să execute integral hotărârea instanței. DVS sunteți îbn drept să vă adresați în instanța de la locul... mai detaliat de trai să solicitați hotărârea pentru a vedea cu ce sumă sunteți datornic. Conform Codului de executare, cuantumul de reșinere din salariu constituie suma de 20 % din salariul, despre ce de adus la cunoștință executorul Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri ale debitorului
(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.
(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa burselor, pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator. Mai detailiat DVS sunteți în drept să apelați la viberul meu de pe telefonul +37368669950.