Care este termenul de preaviz a salariatului pensionar despre desfacerea contractului individual de muncă?
Как добавить пояснения по моему вопросу?
Если хотите вступить в диалог с юристами по Вашему вопросу, добавьте собственный комментарий под ответами юристов. Для этого Вам необходимо войти в профиль пользователя, следуя по ссылке отправленной сервисом yAvo на Ваш почтовый ящик.
Buna ziua,
Dacă înțeleg corect întrebarea, ar fi vorba de
Articolul 55. Contractul individual de muncă pe durată
determinată
(1) Contractul individual de muncă...mai detaliatpoate fi încheiat pe durată determinată, conform art.54alin.(2), în următoarele cazuri:
f) cu persoanele pensionate, conform legislaţiei în vigoare, pentru limită de vîrstă ori vechime în muncă (sau care au obţinut dreptul la pensie pentru limită de vîrstă ori vechime în muncă) şi nu sînt încadrate în cîmpul muncii - pe o perioadă de pînă la 2 ani, care, la expirare, poate fi prelungită de părţi în condiţiile art.54alin.(2) şi ale art.68alin.(1) şi alin.(2)lit.a);
Viorel, Codul muncii nu prevede un termen de preaviz pentru concedierea salariatului in legatura cu detinerea statutului de pensionar pentru limita de virsta (art. 86 alin. (1) lit. y prim din Codul muncii). Prin urmare, angajatorul poate in orice moment, dupa ce salariatul implineste virsta de pensionare, sa emita ordinul...mai detaliatde concediere care se aduce la cunostinta salariatului cel tirziu in ultima zi de munca. Daca sunt careva reglementari interne (politici, contract colectiv, etc) care prevad garantii suplimentare la concedierea salariatilor (de ex: preaviz, indemnizatie, etc), atunci angajatorul este obligat sa le respecte.
Vitalie Onofrei
Buna ziua,
Dacă înțeleg corect întrebarea, ar fi vorba de
Articolul 55. Contractul individual de muncă pe durată
determinată
(1) Contractul individual de muncă... mai detaliat poate fi încheiat pe durată determinată, conform art.54 alin.(2), în următoarele cazuri:
f) cu persoanele pensionate, conform legislaţiei în vigoare, pentru limită de vîrstă ori vechime în muncă (sau care au obţinut dreptul la pensie pentru limită de vîrstă ori vechime în muncă) şi nu sînt încadrate în cîmpul muncii - pe o perioadă de pînă la 2 ani, care, la expirare, poate fi prelungită de părţi în condiţiile art.54 alin.(2) şi ale art.68 alin.(1) şi alin.(2) lit.a);