Am avut o relatie cu o domnisoara si am ceruto in casatorie (ne-am logodit) cu 6 luni in urma. In tot acest timp ne-am facut cadouri reciproc. Am decis sa rup logodna/sa ne despartim pentru ca eu i-am propus sa locuim impreuna dar ea nu doreste sa traim in concubinaj. Doresc sa-mi intoarca inelele de logodna, banii care i-am dat ca sa-si achite chiria si alte servicii, cadourile. Am incercat sa solutionez problema pe cale amiabila dar ea nu doreste. O parte din cadouri sunt deja folosite, deci nu mai sunt in stare noua. Cele care le-am primit de la ea la fel. Sunt de acord sa-i restitui toate cadourile, plus cele deja uzate sa le schimb cu altele noi de aceeasi marca si valoare daca asta doreste.
Vreau sa adaug ca am mai avut intentia sa ma despart de ea cu cateva luni in urma prin ianuarie din acelasi motiv, si de buna voie, ea mi-a intors inelul de logodna si banii care i-am dat pana la acel moment intocmind o recipisa (nu stiu de ce a decis sa scrie recipisa, nu i-am dat motive sa nu aiba incredere in mine). In acea seara am avut o discutie cu ea si am decis sa ne impacam. A doua zi ne-am intalnit si i-am intors inelul si banii. Dar recipisa n-a rupt-o. As mai putea pretinde la acei bani daca nu am nici o dovada ca i-am intors? Si ea insista ca nu i-am intors. Cu ce probe sa ma prezint la judecata? Bonuri fiscale, martori?
Si la ce as putea pretinde? Nicaieri in legislatie nu este reglementata institutia logodnei si nu stiu dupa ce sa ma conduc. In instanta de judecata sunt obligat sa ma prezit cu un reprezentant la sedinte sau pot sa-mi apar interesele eu in persoana?
Multumesc anticipat pentru raspuns/ajutor
Andrei Domenco
Salut, În instanță desigur îți poți apîra interesele singur, dar te sfătui totuși să îți ei un avocat pentru ați reprezenta interesele.
Cu referire la cadourile oferite nu mai puteți pretinde nimeni, deoarece acestea sunt o donație care nu o poți pretinde înapoi decît pentru ingratitudine.
Referitor la recipisă, ai intuit și... mai detaliat singur, trebuie să dovedești în judecată prin alte metode dacă i-ai reîntors banii pentru că atunci cînd reîntorci banii trebuie numaidecât să întocmești o recipisă în acest sens pentru a cade în așa situații. Astfel aici contează, despre ce sumă de bani merge vorba, daca este pînă la 1000 de lei, atunci poți aduce ca probă martori iar dacă depășește valoare de 1000 de lei nu se admite proba cu martori deoarece era nevoie forma scrisă a actului și anume a recipisei de reîntoarcere a banilor.