Dreptul creditorului de a înregistra dreptul de proprietate in baza incheierii executorului

13 декабря 2016 55

Mulțumesc anticipat!

1. Etapa executarii documentului executoriu. Debitorul are doua loturi pomicole, s-au facut câteva licitații, bunul nu a fost vândut. Creditorul a fost de acord să preia bunurile imobile. În baza încheierii executorului judecătoresc: aceste loturi de pamânt se transmit în proprietate creditorului, s-au ridicat toate excepțiile aplicate de către alți executori judecătorești. La pct. 3 al încheierii e menționat „Prezenta încheiere servește temei de înregistrare a dreptului de proprietate”.

2.Creditorul se duce la Cadastru să-și înregistreze dr. de proprietate, și când colo – cică la cadastru este înregistrată la rubrica interdicții încheierea unei instanțe judecătorești (încheierea aplicată în 2013). Este încheiere prin care s-a aplicat măsură de asigurare pe tot ce are debitorul în limita a câteva mii de euro. Țin să menționez că încheierea este pusă în alt dosar unde debitorul din dosarul nostru este debitor și în acel dosar. În februarie 2016 instanța a dat câștig de cauză în acel dosar.

Cadastrul nu dorește să înregistrare, zice că este pusă interdicție pe bun în baza încheierii sus menționate. Executorul judecătoresc zice că el nu a putut să anuleze încheierea instanței, dar – dă încheiere care e temei de înregistrare a dreptului de proprietate la Cadastru.

Creditorul nu știe cum să procedeze. Nu are temeiul legal să solicite anularea încheierii, prin care s-a aplicat măsura de asigurare în alt dosar. Articolul 1613 . din Codul de Executare - Apărarea drepturilor unor alte personae, - nu se aplică. Creditorul nostru în 2013 nu era proprietar al acestor loturi pomicole.

A greșit executorul? Dacă da - ce se poate de făcut?

Jurist comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Salut Doina,

Intrebarea adresata se refera la un domeniu destul de complex. Respectiv, pentru a obtine un raspuns calificat este necesara examinarea in detaliu a tuturor documentelor pe care le detineti.

Cu titlu informativ, pot sa Va spun ca>
1. Executorul judecatoresc nici nu avea cum anula masura de asigurare aplicata de instanta... mai detaliat de judecata. Chiar si in cazul vinzarii bunului la licitatie, se sting de drept doar sechestrele aplicate de executorii judecatoresti, iar cele aplicate de instante se sting doar dupa confirmarea de catre instanta de judecata a procesului-verbal al licitatiei.
2. Cererea de anulare a masurii de asigurare (din 2013) poate fi depusa in instanta care a aplicat-o. In cazul in care se va confirma legalitatea transmiterii bunului in proprietatea creditorului urmaritor - instanta urmeaza sa ridice masura de asigurare. Problema este ca legea procedurala civila prevede dreptul de a se adresa cu astfel de cereri doar piritului (se are in vedere debitorul din acel dosar) - vedeti art. 180 Cod de Procedura Civila.
Totusi, exista multe cazuri cind instantele accepta cererile formulate de dobinditorii bunurilor privind ridicarea sechestrelor de pe acele bunuri. Argumentul principal in acest sens este ca acţiunea în cauză este înaintată întru apărarea dreptului de proprietate. Respectiv, avind in vedere principiul accesului liber la justitie, instanta judecatoreasca ar trebui sa primeasca in procedura cererea Dvs privind anularea masurii de asigurare a actiunii.
Totodata, in practica instantele accepta astfel de cereri inclusiv in temeiul art. 164 alin. (1) Cod de Executare - Dacă o altă persoană consideră că sechestrul a fost aplicat pe bunurile ce îi aparţin cu titlu de proprietate, ea poate intenta în procedură contencioasă o acţiune de ridicare a sechestrului. (sub rezerva mentiunii ca aceasta norma este interpretabila, adica este discutabil daca instantele aplica corect aceasta norma atunci cind primesc spre examinare cereri de ridicare a masurilor de asigurare depuse de creditorii urmaritori , gajisti ori chirografari)

3. Atrageti atentia la art. 37prim din Legea cadastrului bunurilor imobile. Or, dreptul Dvs de proprietate provine din transmitere silita, respectiv dreptul este valabil chiar si fara inregistrare.
4. O solutie alternativa ar fi contestarea pe calea contenciosului administrativ a refuzului organului cadastral de inregistrare a dreptului de proprietate. Pentru aceasta, depuneti cerere oficiala privind inregistrarea dreptului. Refuzul scris sau expirarea termenului de raspuns de 30 zile din partea cadastrului - atacati in judecata cu solicitarea de a obliga organul cadastral sa inregistreze dreptul de proprietate . (temeiurile de drept ale actiunii vor necesita sa fie coordonate cu un avocat)

13 декабря 2016