Etapele si costurile unui divort consensual

27 марта 2017 31

Care este procedura de divort? Daca dorinta de a divorta este comuna, dar avem imobil comun. Sotul este de acord sa semneze si actele precum ca se refuza de partajarea imobilului in favoarea mea. Care este procedura? Cum ar fi mai repede si mai corect? De ce acte este nevoie? Cat ma va costa reprezentarea unui avocat?

Jurist comments 2

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bine ai venit pe yAvo!
Daca nu aveti copii minori comuni, divortul are loc la oficiul stare civila.
Atrageti atentia ca toate actele referitoare la imobil sa fie indeplinite pina la inregistrarea cererii de divort. Pentru ca dupa divort, orice litigiu referitor la bunuri va fi solutionat de instanta de judecata.... mai detaliat Respectiv, prin faptul ca NU veti lasa chestiunea partajului pentru mai tirziu, de ex. dupa divort - veti avea siguranta dreptului de proprietate.
Consultati Codul Familiei , in special art. 36 - http://lex.justice.md/md/286119/
Procedural, vedeti mai jos un Extras din Legea privind actele de stare civila:
Articolul 42. Locul înregistrării divorţului
(1) Înregistrarea divorţului în temeiurile prevăzute la art.41 lit.a) şi b) are loc la oficiul stare civilă în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul ambii sau unul dintre soţi ori la oficiul stare civilă unde a fost înregistrată căsătoria.
Articolul 43. Înregistrarea divorţului pe baza declaraţiei
comune a soţilor care nu au copii minori
comuni
(1) În cazul acordului comun al soţilor care nu au copii minori comuni, căsătoria poate fi desfăcută de către oficiul stare civilă.
(2) În declaraţia comună de divorţ, soţii vor confirma că nu au copii minori comuni. În declaraţie se înscriu:
a) numele de familie, prenumele, data şi locul naşterii, cetăţenia, domiciliul fiecăruia dintre soţi;
b) numele de familie de pînă la căsătorie al fiecăruia dintre soţi;
c) numele de familie la care se pretinde după desfacerea căsătoriei - pentru soţul care şi-a schimbat numele de familie la încheierea acestei căsătorii;
d) datele privind căsătoria, cu referire la actul de căsătorie respectiv;
e) datele de identificare ale actelor de identitate ale soţilor;
f) data depunerii declaraţiei.
(3) Dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a se prezenta personal la oficiul stare civilă pentru a depune declaraţia de divorţ, dorinţa acestuia poate fi expusă într-o declaraţie separată. În acest caz, semnătura lui va fi autentificată de notar sau de şeful oficiului stare civilă de la locul aflării soţului în cauză.
(4) Divorţul se înregistrează în prezenţa ambilor sau a unuia dintre soţi, la expirarea termenului de o lună de la data depunerii declaraţiei.
(5) Primind declaraţia de divorţ, funcţionarul oficiului stare civilă este obligat să prevină soţii că absenţa nemotivată a unuia dintre ei la înregistrarea divorţului nu împiedică desfacerea căsătoriei.
Referitor la COSTURI - acestea SUNT MICI in cazul desfacerii casatoriei la oficiul starii civile.

*Acest răspuns nu are un caracter oficial, reprezentînd cu preponderență un sfat juridic personal și benevol al autorului.

27 марта 2017
Irina Șeghera
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bună ziua, Tatiana.

Pot să adaug că în conformitate cu art. 25 alin. (8) al Codului Familie puteţi partaja bunurile proprietate comună în devălmăşie şi după divorţ în termen de 3 ani prin instanţă de judecată.

27 марта 2017