Bună ziua. Trei ani în urmă am cumpărat un apartament, apelând la un credit ipotecar. La inițierea procedurii de încheiere a contractului sau de schimbare a proprietarului, furnizorul (Premier Energy) îmi cere gaj în cont suma de 600 lei pe motiv că imobilul este procurat prin credit ipotecar și nu am drepturi depline asupra imobilului (într-un fel, există anumite restricții înregistrate la ASP). Spuneți-mi, vă rog, cât de corect este ca compania să-mi ceară acest gaj la perfectarea contractului? Altfel spus, furnizorul nu-mi încalcă drepturile? Vă mulțumesc pentru răspuns.
Tatiana Scobiola
Bună Ion.
Hotărârea nr. 169 din 31-05-2019 cu privire la aprobarea Regulamentului
privind furnizarea energiei electrice prevede că:
Pentru a încheia contractul de furnizare a energiei electrice pentru locul de consum nou racordat la rețea, solicitantul, potențial consumator casnic, este obligat să se prezinte la furnizor cu următoarele documente:
1) cererea conform formularului... mai detaliat elaborat de furnizor și plasat pe pagina web oficială a furnizorului sau pus la dispoziție de către acesta;
2) actul de proprietate sau a alt act care atestă dreptul de folosință asupra imobilului care face obiectul locului de consum respectiv;
3) buletinul de identitate;
4) copia declarației electricianului autorizat, în cazul încheierii contractului de furnizare a energiei electrice pentru locul de consum ce urmează a fi racordat.
Furnizorul este obligat să încheie contract de furnizare a energiei electrice, fără discriminare, cu orice solicitant care a îndeplinit toate condițiile prevăzute de Legea cu privire la energia electrică, de Regulamentul privind racordarea și de prezentul Regulament. Furnizorul este obligat să încheie contract de furnizare a energiei electrice pe o durată limitată de timp și cu solicitantul care deține imobilul în baza altui drept decât cel de proprietate, cu dreptul de a consemna în contractul de furnizare a energiei electrice condiția de plată preventivă a consumului de energie electrică și doar după prezentarea acordului prealabil scris al proprietarului locului de consum. Pentru același loc de consum furnizorul nu poate încheia concomitent două contracte de furnizare a energiei electrice cu consumatori finali diferiți.
Trebuie să solicitați în scris informația privind temeiul și scopul perceperii sumei de 600 de lei de la Dvs.