Poate persoana care foloseste o marca de cativa ani, dar nu este inregistrata la AGEPI sa-si asigure drepturile asupra marcii?

25 июля 2018 25

Buna ziua. Ce se intimpla cand se inregistreaza o marca comerciala pe care cineva o foloseste deja? Dar drepturile asupra marcii nu sunt inregistrate. Poate persoana care foloseste o marca de cativa ani, dar nu este inregistrata la AGEPI, sa-si recupereze drepturile asupra marcii care este inregistrata la moment pe alta persoana straina care a inregistrat-o cu scopul de a face rau si a interzice utilizare acestei marci.

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Domenco
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Трудовое право

Bună ziua,

Inițial nu este posibil de înregistrat o marcă care aparține cuiva deja, excepție fiind dacă acea marcă nu este înregistrată, deoarece înregistrare ei oferă un drept exclusiv de valorificare a ei.

Cu referire la a 2 întrebare nu putem vorbi de o recuperare a drepturilor inexistente deoarece această marcă nu... mai detaliat vă aparține de drept. mai mult ca atât puteți fi inițiat într-un proces sau sancționat pentru că folosiți marca altcuiva. Ceea ce ține de persoana străina trebuie să probați/dovediți reaua-credință și faptul că înregistrarea ei nu urmărește scopul cdare îl deține o marcă.

Motivele pentru care titularul mărcii paote fi decăzut din drepturi sunt reglementate expres în legea privind protecția mărcilor:

Articolul 20. Decăderea din drepturile asupra mărcii
(1) Titularul mărcii este decăzut din drepturile asupra mărcii în urma unei cereri de decădere din drepturi, depuse la judecătoria în a cărei jurisdicţie este sediul AGEPI, sau a unei cereri reconvenţionale într-o acţiune de apărare a drepturilor, depuse la aceeaşi instanţă, dacă:
[Art.20 al.(1) modificat prin LP162 din 30.07.15, MO241-246/28.08.15 art.469]
a) în decursul unei perioade neîntrerupte de 5 ani, fără motive justificate, marca nu a făcut obiectul unei utilizări efective în Republica Moldova pentru produsele şi/sau serviciile pentru care a fost înregistrată; totodată, nimeni nu poate cere ca titularul să fie decăzut din drepturi dacă, în perioada de la expirarea termenului indicat pînă la depunerea cererii de decădere din drepturi sau a cererii reconvenţionale, marca a făcut obiectul unui contract de cesiune sau de licenţă ori obiectul unei începeri sau a unei reluări de utilizare reală; cu toate acestea, dacă începerea sau reluarea utilizării mărcii a avut loc cu 3 luni înainte de depunerea cererii de decădere sau a cererii reconvenţionale, termenul respectiv începînd cel mai devreme la expirarea perioadei neîntrerupte de 5 ani de neutilizare, utilizarea nu este luată în considerare în cazul cînd pregătirile pentru începerea sau pentru reluarea utilizării au intervenit numai după ce titularul a aflat că cererea de decădere sau cererea reconvenţională ar putea fi depusă; perioada cuprinsă între data depunerii cererii şi data emiterii deciziei de înregistrare nu se include în termenul de 5 ani;
[Art.20 al.(1), lit.a) modificată prin LP162 din 30.07.15, MO241-246/28.08.15 art.469]
b) prin activitatea sau prin inactivitatea titularului, marca a devenit denumire uzuală în comerţul cu un produs şi/sau cu un serviciu pentru care a fost înregistrată;
c) în urma utilizării mărcii de către titularul acesteia sau cu consimţămîntul lui, marca poate induce în eroare consumatorul, în special în ceea ce priveşte natura, calitatea sau provenienţa geografică a produselor şi/sau a serviciilor pentru care a fost înregistrată.
d) a fost retrasă permisiunea de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în marca de produs şi/sau serviciu, în conformitate cu legislaţia.
[Art.20 al.(1), lit.d) introdusă prin LP162 din 30.07.15, MO241-246/28.08.15 art.469]
(11) Sarcina prezentării probelor privind utilizarea efectivă a mărcii revine titularului mărcii.
[Art.20 al.(11) introdusă prin LP162 din 30.07.15, MO241-246/28.08.15 art.469]
(2) În cazul în care motivul decăderii din drepturi este valabil numai pentru o parte din produsele şi/sau serviciile pentru care marca a fost înregistrată, titularul este declarat decăzut din drepturi numai pentru produsele şi/sau serviciile respective.
(3) Decăderea din drepturi produce efecte juridice de la data rămînerii definitive a hotărîrii judecătoriei în a cărei jurisdicţie este sediul AGEPI.

30 июля 2018