Restituirea împrumutului

14 апреля 2024 3

Bună! Sunt fondatorul și administratorul unei SRL. În vara anului 2013, la propunerea unui așa-numit "prieten", care avea și el funcția de administrator al unei SRL, am încheiat un contract de colaborare a întreprinderilor noastre. În acest contract este stipulat că ne obligam să ne ajutăm reciproc în activitatea noastră și să ne conducem de principiul bunei credințe.
Peste un timp după încheierea contractului eu am avut nevoie de bani și cealaltă societate mi-a imprumutat 45.000 lei, care au fost transferați de pe contul bancar al acesteia pe contul bancar al intreprinderii mele. Peste 2 luni eu am restituit împrumutul, transferînd suma de la cotul bancar al întreprinderii mele la contul bancar al intreprinderii creditoare.
Peste aproximativ 2 luni ”partenerul” la rândul lui s-a adresat să-l împrumut cu niște bani pentru necesitățile întreprinderii lui și eu i-am transferat suma de care avea nevoie la acel moment. După care, pe parcursul a mai mult de un an, la solicitarea lui, i-am mai imprumutat de mai multe ori sume de care avea nevoie. În total am efectuat 13 transferuri în sumă totală de 761.000 lei.
De fiecare data el mă asigura că imediat cum va avea venit la întreprindere, o să-mi restituie toți banii. Până în 2017, mi-a restituit în 3 tranșe o parte mică din bani.
În aprilie 2020 am angajat un avocat, care a întocmit o cerere de încasare silită de la intreprinderea debitoare a sumelor împrumutate. La cerere au fost anexate toate contractele de împrumut, ordinile bancare de plată, de transfer a banilor, contractul de colaborare și alte documente.
Instanța nu a admis cererea de încasare a datoriei din motiv că ar fi fost depășit termenul de prescripție, cu toate că în momentul adresarii în judecată nu trecuseră 3 ani de la momentul când pârâtul a efectuat restituirea unei părți a datoriei, recunoscând astfel faptul existenței datoriei, dupa care începe un nou termen. Pe de altă parte, pârâtul chiar și după ce cererea se afla în judecată a mai restituit o parte din datorie (16.000 lei) pe data de 27.05.2020.
As dori să știu care ar fi soluția pentru a rezolva problema descrisă.

Комментарии юристов 2

Descărcaţi discuția
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna dl. Vasile, ” prietenul ” DVS a dat dovadă, că este escroc, banii a luat, dar cu achitarea stă prost, nu se grăbește. Eu vă propun să-l dați în judecată pentru a incasa prejudiciul cauzat, ca atare DVS ați făcut deja, instanța s-a purtat urât cu DVS, dacă v-ați... mai detaliat încadrat în termenul de 3 ani, v-a fost refuzat ne justificat, trebuie să nergiți mai departe, să apelați la Apel, lasă avocatul să vă pregătească cererea de Apel. Dar eu am o propunere, să încercați să-i aduceți la cunoștință. că sunteți desponibil să-l dați la poșiție pentru un act de escrocherie, nu mai să știți, că avocatul o să vă refuze, că el o să motiveze precum că nu sunt temeiuri pentru a merje pe art. 190 CP. Necîtând la aceasta, trebuie de încercat, DVS sunteți în drept să verificați, posibilitățile ” cleentului ” DVS la judecată, el poate are posibilități majore, ca să vă ducă de nas cu prima judecată, Prietenul a dat dovadă, că nu e prost, el a dat dovadă că poate să se folosească de natura DVS, că sunteți un om dostoinic. Se poate de lucrat cu dânsul în așa fel, ca să-i treacă gustul, că este крутой, avocatul o să-i fie un bun sufler, care o să-l asigure, că poliția noi să-i facă nimica. Eu vă propun să treciți pe viberul meu de pe telefonul +37368669950 pentru a discuta mai detailiat.

15 апреля 2024
Iulia Ghețivu
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bună ziua, dl Vasile.
Dvs, sunteti in drept de a contesta cu cerere de apel la Curtea de Apel, hotărârea primei instanțe, evident dacă încă sunteti în termen.
Totodată, trebuie de analizat atent și minuțios, cererea depusă de către dvs cu anexe, și respectiv referinta prezentată de către pârât (debitor),... mai detaliat dacă acesta eventual a invocat excepția de tardivitate, precum și hotărârea instanței pronunțate pe marginea cauzei.
Totodată despre ce acord de colaborare merge vorba? Ați încheiat un Contract de Societate civilă?
Ce ține de aplicarea art. 190 CP RM (escrocherie), îmi permit să mă expun că, Contractul de credit este un acord benevol între două părți, și sunt raporturi civile între două companii, care vizează neexecutarea obligației de restituire a sumei împrumutate, în termenul și condițiile convenite.

17 апреля 2024